В Сливен тържествено ще бъде отбелязана 150-та годишнина от гибелта

...
В Сливен тържествено ще бъде отбелязана 150-та годишнина от гибелта
Коментари Харесай

С факелно шествие, панихида и поднасяне на цветя отбелязват в Сливен 150-та годишнина от гибелта на Левски

В Сливен тържествено ще бъде маркирана 150-та годишнина от гибелта на Васил Левски. Програмата стартира на 18 февруари с панихида в памет на йеродякон Левски, която ще бъде отслужена в катедрален храм „ Св. Димитър “ от 17.15 ч.

В 17.45 ч. от храма, по бул. „ Цар Освободител “ и ул. „ Донка и Константин Константинови “ до пл. „ Васил Левски “, ще премине факелно шествие със 150 факли, които ще бъдат носени от представители на Военно формирование 22 220, ППМГ „ Добри Чинтулов “, ПГПЗЕ „ Захарий Стоянов “, Регионален клуб „ Хаджи Димитър “ при Национално сдружение „ Традиция “ и мотоклубовете „ 95 октана “ и „ Хайдути “. Шествието ще бъде водено от Военен духов оркестър – Сливен. При идването на шествието на пл. „ Васил Левски “ ще бъде поднесен гирлянд на паметника на Дякона.

На 19 февруари – неделя, в 9 часа ще стартира общоградската гала и обред по полагане на венци и цветя на паметника на Васил Левски във връзка 150 години от неговата крах. В 11 ч. в гр. Кермен ще се организира гала по разкриване на бюст-паметник на Васил Левски. Паметникът е построен с дарения и непринуден труд. Негов създател е скулпторът Кирил Стоянов.

Традиционно, Профилирана природоматематическа гимназия „ Добри Чинтулов “ и „ Мати Болгария “ ще се включат в програмата с „ Урок по родолюбие ” – Спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното учебно заведение и участници в комитетите, основани от Васил Левски, който ще стартира в 11 ч. пред постройката на гимназията. След урока учениците ще поднесат цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Апостола на ул. „ Георги Икономов ” - Георги Икономов, Сава Райнов,Нено Господинов – Брадата и паметника на Таньо челник.

Проявите се провеждат от Община Сливен, в партньорство със Сливенска митрополия и Центъра за подготовка на експерти.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР