В следващите няколко седмици Money.bg в съвместна поредица с Modis

...
В следващите няколко седмици Money.bg в съвместна поредица с Modis
Коментари Харесай

От работа за Mitsubishi в Япония до завръщане в България: Момичето, което избра кариера у нас

В идващите няколко седмици Money.bg в взаимна поредност с Modis България ще ви показа хора, решили да трансформират кариерата си и постигнали сполучливо това. Ще ви разкажем персонални истории, които ще ви вдъхновят да извършите смела крачка по пътя на смяна на кариерата си.

Да се преместиш в международен мегаполис, да спечелиш стаж в интернационален колос, а по-късно да имаш опция да продължиш там кариерата си. Това звучи като едвам достижима фантазия за множеството завършващи студенти. Тя обаче е действителност за Ивелина Генкова, която преди няколко години отпътува за Япония, където работи за една от най-големите и разпознаваеми локални компании - Mitsubishi, и има избор да продължи кариерата си там.
 Снимка 488818
Източник:

Но младото момиче взема решение да се върне назад в България, където да се посвети на построяването на " мост " сред двете страни и да се трансформира в медиатор сред тях. Днес Ивелина е уверена, че е разкрила своя път за постигането на тази цел - тя работи от родината си за японския пазар в пъстър интернационален екип, само че остава вечно обвързвана с азиатската страна.

Ивелина Генкова от 15 години учи японски език. Завършила е 18-то СУ " Уилям Гладстон ", а по-късно учи " Стопанско ръководство " и " Японска лингвистика " в Софийския университет. В момента кара магистърска степен по японски език и просвета.

" Аз се занимавам с японски език още от учебно заведение, започнах да го изучавам в 8 клас, след което след довеждане докрай на гимназия записах " Стопанско ръководство " в Софийския университет като първа компетентност. След втори курс взех решение да продължа с японския език и започнах японистика като втора компетентност ", споделя тя.
 От работа на градеж до IT компания: Как се става шеф на офис с 50 и бъдещи 330 чиновници
От работа на градеж до IT компания: Как се става шеф на офис с 50 и бъдещи 330 чиновници

Историята на Борис Сарабеев, който за 10 години трансформира радикално кариерата си

Още преди да приключи Ивелина получава първата опция да замине за известно време в страната. Първият път тя изкарва една година там, откакто печели стипендия. Тогава изборът ѝ пада на град, който е обвързван с родината ѝ. Ивелина отива да учи в университета във Фукуяма - японският град на розата, който е побратимен с българския Казанлък.
 Снимка 488822
Източник:

Втората такава опция идва откакто приключва японистика. Тогава тя печели конкурс за 3-месечен стаж в дъщерно сдружение на колоса Mitsubishi Materials Techno, която създава софтуерни решения и е една от фирмите, добиващи злато в Япония.

" Работата ми там беше в екип " Човешки запаси ". Имах опция да видя по какъв начин те вършат асортимент на фрагменти, по какъв начин образоват новите си чиновници, какво вършат за подобряването на работата на екипите ", изяснява тя и прибавя: " Там живеех в общежитията на компанията в Токио. Трябваше да ставам в 6 часа сутринта всеки ден, тъй като имах проведена закуска и трябваше да имам задоволително време, с цел да стигна до работа, защото японците са доста точни хора. Започвах работа в 9 часа, само че хващах влака в 7.30 часа, тъй като трябваше да пътувам доста време. ".
 Ивелина със своите мениджъри от Mitsubishi в обичаен японски ресторант
Източник:

Ивелина със своите мениджъри от Mitsubishi в обичаен японски ресторант

Докато работи в групата на Mitsubishi, нейни сътрудници от разнообразни екипи на компанията я водят на обичайни заведения за хранене, както и на други места в столицата и отвън нея, с цел да я я срещнат с културата.

Също по този начин тя се " среща " с някои аспекти на корпоративната просвета в Япония, които нямат аналог у нас. Така да вземем за пример всеки ден преди да стартират работа всички чиновници - от най-ниската до най-висшата позиция, вършат гимнастика. А инструкциите за упражненията се излъчват от 8 часа сутринта по националното радио Taiso.
 По време на неизменимата утринна гимнастика
Източник:

По време на неизменимата утринна гимнастика

" Там всяка сряда тъкмо в 18 часа стопират тока и не можеш да продължиш работа. Причината за това е, че в страната има много хора, които работят изключително, а някои даже се самоубиват поради преправяне. Това е един от методите, по които се пробват да се оправят с казуса ", коментира Ивелина.

" Има и ден от седмицата, в който всички чистят. Няма значение на каква служба си и каква позиция заемаш, ти би трябвало да изчистиш своето работно място, както и да окажеш помощ за почистването на общите елементи, които заема твоя екип ", спомня си още тя.

В края на стажа си там Ивелина има опция да остане да работи в компанията и да избере да живее в Япония. Тя обаче признава, че това не е било на дневен ред за нея, а методът на живот в азиатската страна не е бил това, което търси.
 Снимка 488828
Източник:

" Моята цел в никакъв случай не е била да остана да работя в Япония. От самото начало, когато започнах да изучавам в университета, концепцията ми беше да имам икономическо обучение, подплатено с езика, и да намеря компания, в която да работя с него в България, а не да отпътувам. Исках да бъда като мост сред двете страни ", признава тя.

Въпреки че Ивелина взема решение да се върне назад в България, наученото от престоя ѝ в Япония остава в съзнанието ѝ. " Самият ми метод на мислене много се промени откакто отидох първата година там, а след втория път - още повече. Бях привикнала на тяхната подреденост. И преди постоянно съм била точна, само че в този момент съм още повече и на среща идвам с половин час по-рано. Станах по-умерена и дистанцирана в някои моменти. Научих от японците, че е доста значимо да се благодари, а в техния език има разнообразни думи на признателност според от обстановката ", споделя тя.

Когато се връща назад в България през есента на 2016 година, тя " хваща " първата опция, която ѝ се изпречва. Така става учител първо в гимназията, в която приключва, а по-късно и в Софийския университет.
 С възпитаници от столичното 18-то СУ
Източник:

С възпитаници от столичното 18-то СУ "Уилям Гладстон "

" Първо започнах в 18 СУ " Уилям Гладстон ", което съм приключила. Месец по-късно започнах и в университета. Имах задоволително време да го комбинирам, а и ми носеше повече приходи ", споделя тя. Първите стъпки в преподаването ѝ демонстрират някои нейни учители, като някогашната ѝ класна ръководителка.

Скоро обаче Ивелина схваща, че учебната среда не е " нейното място ". Тя признава, че постоянно е търсила опция да съчетава икономическото си обучение с японския език в работата си, а най-хубавата опция за това е да се насочи към някоя по-голяма интернационална компания.
 Снимка 488823
Източник:

Тогава от прочут научава, че в Modis България има отворена позиция за експерт с японски език. Тя кандидатства за нея и от 2018 година става част от екипа.

Днес Ивелина работи по план на една от най-големите интернет търсачки и по-конкретно към конгрес, част от услугата на платформата за навигация.

" На моята позиция (Subject Matter Expert) аз съм свързващото звено сред ръководителя на екипа и самия екип. Целта ми е да оказвам помощ на ръководителя в разпределянето и осъществяването на дилемите сред чиновниците, както и в контрола на качеството на работа. Участвам и в образованията на новите чиновници ", изяснява тя и прибавя: " Тъй като екипът ни от 27 души е интернационален, има потребност от посредник сред ръководителя и останалите хора, с цел да се получава по-добре работата. ". Заедно с това тя комуникира с консуматори от японския пазар на форума към услугата за навигация.
 Снимка 488821
Източник:

Кариерният път на Ивелина стартира единствено преди няколко години, само че той я води на 13 000 километра и назад. За първите си стъпки по него тя признава, че към този момент е съумяла да научи много неща.

" Обучението на самия език ме научи да бъда доста упорита в живота и работата си. Постоянно се пробвам да се развъртвам. Гледам да не е прекомерно внезапно и да не скачам към нещо ново, което не е премислено, само че също по този начин виждам да не се застоявам в зоната си на комфорт ", обобщава Ивелина.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР