В следващите месеци най-късно догодина ще усетим и у нас

...
В следващите месеци най-късно догодина ще усетим и у нас
Коментари Харесай

Лихвите вървят нагоре, вижте колко стават вноските по кредитите

В идващите месеци най-късно следващата година ще усетим и у нас резултат от решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да усили главната си рента с половин %. Това предвидиха специалисти пред Би Ти Ви.

Към момента междинните лихви по ипотечните заеми у нас са 2,54%, а по потребителските 7,81%, демонстрират данните на Българската национална банка.

Ето и образец по какъв начин ще се промени вноската по ипотечния ни заем след нарастването, изработен от " Моите пари ".

Ако имаме ипотечен заем в размер на 165,000 лева за период от 20 години и използван междинната рента на българската национална банка, ще имаме месечна вноска в размер на 877, 56 лева Ако лихвата ни скочи с половин %, то вноската ни ще се усили с към 40 лева, а в случай че нарастването е с 1%, тя скача с 83 лева

Вторият образец е настоящ, тъй като се чака през септември ЕЦБ още веднъж да усили своите лихви.

Ето и образец с потребителски заеми. За сума от 20 000 лева изтеглена за период от 10 години и при настояща междинна рента 7,8% това прави настояща вноска от към 241 лева При половин % нарастване на лихвата вноската ще се усили 5 лева а при скок от 1% с към 1 лева

Засега финансовите специалисти не регистрират скок на лихвите по кредитит,е а на тези по депозитите най-вероятно няма да има в скоро време.

Финансовият специалист Иван Стайков съобщи, че половин % може да да значи 10 лева скок във вноската, а за различен човек може да е 100 лева В някои случаи може да се окаже нищожно, само че в други случаи може да се окаже пък такова нарастване, че вноската да стане към този момент сложна или даже невъзможна за покриване, добави специалистът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР