В следващите години ще се увеличава размера на трансфера от

...
В следващите години ще се увеличава размера на трансфера от
Коментари Харесай

Трансферите от бюджета към НОИ заради пенсиите ще нарастват

В идващите години ще се усилва размера на прехвърлянето от бюджета към Национален осигурителен институт, с цел да може да бъдат обезпечени пенсиите. Това демонстрира отчет на осигурителния институт.

Причината е, че размерът на осигурителната вноска не е задоволителен за покриване на разноските. Вноската за пенсия за най-масовата трета категория труд е 19,8 % от осигурителния приход, само че с цел да се покрият разноските е нужно размера да е малко над 30 на 100. Разликата сред действителния и нужния размер на вноската е основен индикатор за финансовата непоклатимост на пенсионната система, се акцентира в отчета на Национален осигурителен институт, съобщи БНР.

Броим по 3 бона, с цел да се пенсионираме

Този размер се пресмята по специфична формула - съгласно броя на обезпечените и на пенсионерите, както и съгласно това пенсията какъв % от заплатата замества.

Сметките демонстрират, че в интервала 2019-2036 година има известно усъвършенстване и нужният размер на вноската за пенсия ще е малко над 24%. Най-малка ще е разликата сред действителния и нужния размер на вноската сред 2030 и 2040 година, когато се чака и най-нисък недостиг в ДОО. След това обаче разликата още веднъж ще нарасне, демонстрира актюерската прогноза на осигурителния институт. Ако през 2018 година прехвърлянето от държавния бюджет за покриване на дефицита за пенсии е бил малко над 3,8 милиарда лв., прогнозата за 2020 година е за малко над 4,1 милиарда лв., а през 2022 година към този момент доближава над 4, 5 милиарда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР