В следващите две-три години България на практика ще се връща

...
В следващите две-три години България на практика ще се връща
Коментари Харесай

Икономистът Стоян Панчев: Вероятният спад на БВП е 8% или две-три загубени години

„ В идващите две-три години България на процедура ще се връща към равнището от 2019 година. Ще имаме две-три изгубени години. “ Мнението е на икономиста Стоян Панчев, анализатор от Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП).
Прогнозата на Българска народна банка от септември е за спад в стопанската система за тази година от 5.5%. Сега при второто затваряне е по-вероятно да се върнем към остарялата прогноза на Централната банка за 8%, сподели икономистът пред БНР.

„ В последна сметка ще бъде отрицателен резултатът “, уточни Панчев за затварянето, което стартира от на следващия ден и ще продължи до 21 декември. По-ранна подготовка на здравната система и по-ранно затваряне на учебните заведения са щели да доведат до по-кратко затваряне и по-малка нужда от ограничения в поддръжка на бизнеса, счита той.

Безвъзмездното подкрепяне на бизнеси с до 10 хиляди лв. при първия локдаун напролет проработи постепенно, напомни Стоян Панчев.

Относно настоящето предложение затворените бизнеси да получат като отплата 80% от оборота за предходната година, Панчев съобщи:

„ Не ми се вижда като свястно предложение. Това към този момент е директна дотация към тези бизнеси. Заместването на естественото действие на бизнеса с някаква форма на дотация в никакъв случай не е оптималното, не е вярното. “

Бизнесът желае по-добра среда и по-ниски налози, добави той.

В новия бюджет за 2021 година има непосредствено административно увеличение на приходите на държавните чиновници, а бизнесът се явява вторичен, като за него ограниченията са по-скромни, разяснява още Стоян Панчев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР