В следващите две години няма да има никакво напрежение за

...
В следващите две години няма да има никакво напрежение за
Коментари Харесай

В следващите две години ще има вода за цялото Черноморие, увери екоминистърът

В идващите две години няма да има никакво напрежение за вода за цялото. Това увери министърът на околната среда и водите Емил Димитров на брифинг в Бургас откакто през вчерашния ден беше направена инспекция на готовността на язовирните уреди за осъществяване на висока вълна, а през днешния ден при цялостен язовир бяха тествани облекчителните уреди, основен изпускател и преливник на бент. „ Камчия “, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.
„ Всичко е изправно и действа вярно, язовир „ Камчия “ е цялостен и водата се изпуска през преливника по река Луда Камчия към язовир „ Георги Трайков “, увери министърът. Той уточни, че с водата от бент. „ Камчия “ ще се усили размерът на язовир „ Георги Трайков “, с цел да може тя да употребява за цялата индустрия на Девня.
 Емил Димитров: Няма заплаха от водна рецесия в страната Емил Димитров: Няма заплаха от водна рецесия в страната
Добрата съгласуваност сред Министерството на околната среда и водите и Министерство на земеделието, храните и горите, както и благоприят...
Министър Димитров направи обход и на реките в региона, с цел да ревизира проводимостта на коритата и готовността на речните кревати да поемат упования приток. „ Имаме в планините доста сняг, той би трябвало да премине през язовирите, само че без да сътвори проблеми по реките. Много от тях не са почистени, било заради липса на средства, било заради небрежност “, сподели Емил Димитров. Инспектирана беше и деривация „ Китка “, която разделя водата за Бургас и Варна. С изпълнителния шеф на ВиК Бургас инж. Ганчо Тенев министър Емил Димитров посети и язовирите „ Ахелой “ и „ Порой “, с цел да ревизират ремонта на водовземните кули. На бент. „ Порой “ се прави доста огромен ремонт на стената, която беше компрометирана в годините.
„ Искаме с години напред жителите на Бургас да имат добър контейнер, в който общо от двата язовира да имат нужното количество вода, което използва град Бургас за една година с изключение на от бент. „ Камчия “, отвън бент. „ Ясна поляна “. „ Да имате опция от няколко язовира да употребявате вода и да я резервирате за доста дълъг интервал, тъй като до този миг Бургас нямаше такива резервоари, с изключение на тези над града, които са напълно дребни “, изясни Димитров. Според него всичко върви по графиците, които са дадени. „ Когато нямаше вода, бяхме обезпокоени, че ще има вода единствено до юли-август и искахме да използваме тези два язовира, с цел да има вода до края на годината. В момента имаме вода повече в сравнение с би трябвало, бент. „ Камчия “ е цялостен и прелива. Сега ще дадем опция на строителите умерено да свършват ремонта, да спадне малко язовирът, с цел да може да се почисти цялата стена и да се ремонтира както желаят проектантите и инженерите “, сподели още министърът. Той съобщи, че не желал да се употребява въпросът с язовирите за политически цели по никакъв метод.
Министър Димитров напомни, че не взе участие в изборите, не е в листи, тъй като е поел ангажимент се грижи за язовирите. „ Още най-малко месец ще би трябвало да внимаваме, тъй като имаме в планините доста сняг и той би трябвало да премине през язовирите, само че без да сътвори проблеми по реките. И в идващите 30 дни ще би трябвало да извърша уговорката, който съм поел към премиера, и по тази причина не участвах в изборите “, съобщи министърът. Той уточни, че язовирите са с 65% са по-пълни от преди. „ Разбира се природата беше извънредно благосклонна, най-много към Черноморието, само че и ние взехме ограничения, като намалихме всички загуби и спряхме няколко ВЕЦ-а. “, безапелационен беше Емил Димитров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР