„В следващите дни ще проведем поредица от срещи с бизнеса,

...
„В следващите дни ще проведем поредица от срещи с бизнеса,
Коментари Харесай

Земеделският министър: Започваме поредица от срещи с бизнеса за обсъждане на Националния стратегически план

„ В идващите дни ще проведем поредност от срещи с бизнеса, на които да обсъдим Националния стратегически проект. Нашите проекти са да има диалози с представители на браншови организации от разнообразни браншове, преди провеждането на идващото съвещание на Тематичната работна група. Очакваме то да се провежда на 17-и януари и на него да се дискутират едни от най-спорните въпроси “. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов по време на първата работна среща с браншови организации. Участие в нея взеха и заместник-министрите Атанас Добрев, Момчил Неков, Иван Христанов и Стефан Бурджев.

Аграрният министър акцентира, че внасянето на Стратегическия проект се е забавило по справедливи аргументи. „ Нужно е той да бъде по този начин написан, че да дава отговор в оптималната степен на упованията на всички аграрни производители за идващия програмен интервал “, уточни още доктор Иванов.

По думите му, Министерството на земеделието ще работи в оптимално взаимоотношение с браншовите организации и взаимно ще търсят най-хубавите решения на всички въпроси. Според него този метод ще бъде поддържан в работа на този екип на ведомството, което е в унисон и със декларираната политика за бистрота и диалогичност с целия бранш.

По време на срещата, представителите на браншови организации сложиха секторни въпроси, на които следва да се търси взаимно решение. Те показаха своята поддръжка за регламентиране на активността им посредством основаването на Закон за браншовите организации.

Представителите на бранш „ Плодове и зеленчуци “ осведомиха за икономическата обстановка, в която се намира бранша, поради нарасналата цена на енергийните носители, като опция предложиха понижаване на Данък добавена стойност ставката за продуктите от дребната потребителска кошница. Особен акцент беше подложен върху нуждата от подкрепяне на производителите на оранжерийна продукция, поради увеличението на разноските за произвеждане и нуждата на обезпечаването на българска оранжерийна продукция през идващите месеци.

Биологичните производители срещнаха екипа на министерството с визията им за развиване на бранша и нуждата от обезпечаване, както на финансови средства, по този начин и на политическа ангажираност, за разпространение на бранша в сходство с задачите на Зелената договорка.

Представителите на животновъдния бранш изложиха своите проблеми, свързани с увеличените цени на фуражите, нерегламентирания импорт на първични материали и храни от скотски генезис и желаеха предприемане на ограничения по отношение на обезпечаването на пасища за животновъдите от общинския и държавен аграрен фонд.

Участниците в срещата, представляващи бранша на преработвателите, подчертаваха върху връзката сред производството на първични материали, за преправка и обезпечаване на продоволствената сигурност.

Министър Иванов и екипът му поеха ангажимент срещите с браншови организации да продължат до края на седмицата по браншове – 12.01.2022г.- „ Растениевъдство “; 13.01.2022г. - „ Животновъдство “; 14.01.2022г. - политики по агрохранителната верига и преправка на първични материали и храни от скотски генезис.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР