В следващите дни паралелно с изготвянето на конкретните текстове, с

...
В следващите дни паралелно с изготвянето на конкретните текстове, с
Коментари Харесай

Ще наказват търговци, които използват антикризисните мерки, за да изкарват печалба

В идващите дни редом с правенето на съответните текстове, с които ще бъдат въведени ограниченията, би трябвало да се изработят и съответните механизми за надзор и мониторинг на тези ограничения

"Министърът на стопанската система Корнелия Нинова разпореди предходната седмица на Комисията за отбрана на потребителите и Комисията за стоковите тържища и борси разработване на методика за мониторинг върху резултата от антикризисните ограничения и по-строг надзор. Това са извънредно значими моменти, тъй като самото въвеждане на ограниченията не значи, че те ще работят, в случай че няма ефикасен надзор на институциите или знаци, които да мерят резултата върху покупателната дарба на жителите. "

Това съобщи в студиото на по Българска национална телевизия Димитър Маргаритов, който в последните 7 години беше ръководител на КЗП, а от дни е зам.-министър на стопанската система.

В идващите дни редом с правенето на съответните текстове, с които ще бъдат въведени ограниченията, би трябвало да се изработят и съответните механизми за надзор и мониторинг на тези ограничения.

Механизмите за надзор, които и в този момент съществуват, дават своя резултат, с цел да не се стига до шоково повишаване на цените от първа нужда. Примерите са два - при опитите от предишните месеци да бъдат вдигнати цените на горивата и олиото, намесата на контролните органи сподели, е сходни опити могат да бъдат пресечени.

Според Маргаритов наред с тези механизми би трябвало да се търсят изключителни и краткотрайни спомагателни механизми за надзор, които да въздействат върху ценообразуването на избрани групи артикули, върху които ще има облекчение.

Например за мярката с понижението от 25 стотинки на литър на бензиностанциите, в случай че се види, че в границите на дни или часове горивата всеобщо нарастват с 25 стотинки, значи че би трябвало органът, който управлява съответния пазар да се намеси и да откри дали няма съгласувани практики във връзка с този бизнес да се вдигнат цените внезапно по размер, която страната е планувала за хората, а тези пари да отидат в джоба на търговеца.

"В хода на използване на ограниченията може да се вкарат в допълнение такива механизми ", безапелационен е Маргаритов.

Той счита, че има способи, при които може да бъде открито дали избрани търговци не злоупотребяват със обстановката и няма да злоупотребяват с спомагателната финансова поддръжка, която страната им дава, с цел да изкарат облаги на гърба на хората.

"Надявам се, че ще успеем да държим нещата под надзор, когато в съгласие с всички институции се упражнява засилена контролна активност ", сподели новият зам.-министър на стопанската система.

Според него има осъдени за нелоялни търговски практики за недоставените по-евтини артикули, рекламирани на промоция или оповестяване на цени, което не е осъществено по отношение на закона.

Напомни, че ще има и други осъдени и че от събота глобата за нелоялна комерсиална процедура е станала от 30 000 на 50 000 лв., а Комисията за защита на конкуренцията има глоба от 2% от оборота за предходната година.

"Ако в няколко случая, стига такива да бъдат открити и се приложат тези оптимални наказания, това ще подейства възпиращо на търговците, които се изкушават да употребяват средствата, вложени в антикризисните ограничения за лично благополучие ", заключи Маргаритов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР