В следващите дни нещата в Украйна ще се влошат –

...
В следващите дни нещата в Украйна ще се влошат –
Коментари Харесай

Столтенберг: В следващите дни нещата ще се влошат – с повече смърт, страдание и разрушение

" В идващите дни нещата в Украйна ще се влошат – с повече гибел, страдалчество и опустошение ", съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинг след съвещанието на министрите на външните работи на Алианса.

" Руските въоръжени сили не престават офанзивите с тежко въоръжение из цялата страна. Украинският външен министър се обърна към сътрудниците си, а ние изразихме уважението си.

Предупреждавахме месеци наред, че задачата на Путин е да нападне Украйна, опитвахме да намерим дипломатическо решение ", сподели Столтебнерг и добави, че Русия " заплаща висока цена ".

" Това е война на Путин, планувана от него, ориентирана към мирна страна. Призоваваме го да спре войната и да изтегли всичките си сили от Украйна, без условия. Да се ангажира с същинска дипломация. Безразсъдните дейностите към Запорожката АЕЦ демонстрират заплахата от тази война ", добави още той.

" Ние ще помогнем за самозащитата на Украйна. Изпратени бяха хиляди войни на източните елементи на НАТО, в Средиземно море има 200 кораба, ще продължаваме да вършим нужното, с цел да защитим всеки сантиметър територия на НАТО ", разясни Столтенберг.

Той съобщи, че НАТО не е част от спора сред Русия и Украйна, само че " би трябвало да подсигуряваме, че той няма да се популяризира отвън териториите на Украйна, тъй като ще аргументи още човешко страдалчество ".

Столтенберг увери, че НАТО ще поддържа страните в риск – в това число Грузия и Босна и Херцеговина.

" Президентът Путин не можа да ни раздели, даже сме по-обединени. В отговор на съветската експанзия ускоряваме координацията си и с Финландия и Швеция ", съобщи Столтенберг.

НАТО няма да влезе в Украйна нито по суша, нито по въздух. Смятаме, че в случай че го създадем, ще се окажем в една цялостна война. Именно поради това взехме решение за тези ограничения за засилена поддръжка, без обаче да ангажираме сили на НАТО директно в Украйна ", сподели още Столтенберг.

Той разясни, че " само може да се приложи зона без полети с НАТО-вски самолети. Санкции, филантропична поддръжка и военна помощ – това са методите ни ", сподели Столтенберг.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР