В Слънчевата система може да има повече от 8 планети

...
В Слънчевата система може да има повече от 8 планети
Коментари Харесай

Девет факта за космоса, които звучат невероятно

В Слънчевата система може да има повече от 8 планети

Слънчевата система е най-изследваната част от галактическото пространство. Официално тя включва 8 планети. В реалност обаче може да са доста повече. Учените визират Плутон, Церер, Хаумеа, Макемаме и Ерида. Поради своят раздалеченост от Земята, те са най-слабо познати.

Освен това учените са пресметнали, че в Слънчевата система има още към 2 000 евентуални планети джуджета. Някои астрофизици са уверени, че има девета огромна планета. Тя е с размерите на Нептун и е 10 пъти по-тежка от Земята. За съществуването на загадъчната планета Х учените започнаха да загатват още през 2014 година Две години по-късно те получиха първите доказателства за нея благодарение на компютърно моделиране.

Планета от графит и диаманти

В съзвездието на Рака има още една тайнствена планета. Според учени от университета в Йейл тя е два пъти по-голяма и осем пъти по-тежка от Земята. Най-невероятното в нея е, че е построена съвсем напълно от графит и диаманти, написа style.rbc.ru.

Forbes оцени цената на планетата на 26.9 нонилиона $ (нонилион - число с 30 нули). Тя се намира единствено на 40 светлинни години от нас, като температурата на повърхността й доближава 2 148 хиляди градуса. Скоростта й на въртене е толкоз висока, че една година там се равнява единствено на 18 часа на Земята.



Без Луната на Земята ще умрат част от морските жители

Ако спътникът на Земята заради някаква причина изчезне, изцяло евентуално е да не станем очевидци на международна злополука. Едно време тя е била главен източник на светлина през тъмните часове на денонощието. Сега хората се оправят и без нея.

И въпреки всичко съществени промени ще има. Например, това ще бъде краят на някои типове водни спортове.

Освен това ще измрат морските жители, чийто живот е обвързван директно с приливите и отливите. Ще се промени и като цяло климатът на планетата.

До през днешния ден части от Тунгуския астероид по този начин и не са открити

Най-тайнственият галактически пришелец на XX в. е Тунгуският астероид. Той е паднал в региона на сибирската река Тунгуска в утринните часове на 30 юни 1908 година В този ден небето е светело с блестящо зарево. Последвал е въздушен гърмеж, който е унищожил голям сектор от гора и е потрошил стъклата на къщите в радиус от 200 км.

И до през днешния ден обаче части от този астероид не са открити. Според проучвания на експерти от НАСА диаметърът на астероида е бил 75 метра, а силата на гърмежа е била с мощ на термоядрена бомба.

В Космоса царува тишина

Най-тихото място на нашата планета е безеховата камера в Лабораторията Орфилд. Тя гълтам до 99.99% от звуците. Дори и в нея обаче не е цялостна тишина, защото е открито, че може да чуете по какъв начин работи кръвоносната ви система или по какъв начин дишате.



Ако се чудите за какво НАСА употребява подобен вид камери, то е тъй като в тях се организират тествания с бъдещи астронавти.

В космоса няма звуци, защото няма въздух. Поради това даже най-мощните космически гърмежи остават нечути. Да се работи в такива условия е предизвикателство. Само няколко минути в звуков вакуум предизвика у някои хора суматоха и мощни слухови халюцинации.

Скафандърът на НАСА коства 22 млн. $

Не е загадка, че галактическата организация разполага с лимитирано количество скафандри. Това е една от аргументите, заради които беше анулиран първият полет в открит космос на екип от дами космонавти. Той беше сбъднат през октомври 2019 година

В създаването на новите скафандри на НАСА са вложени над 200 млн. $. Като резултат организацията разполага със единствено 11 годни за приложимост галактически костюма. Те са създадени в края на 70-те години, а срокът им на работа е изминал още през предишното столетие.

По думите на инженера на НАСА Пабло де Леон, всеки един скафандър тежи над 150 кг и коства 22 млн. $.



Луната напуща земната орбита

Луната последователно се отдалечава от нашата планета. Това става с извънредно незначителна скорост - едвам 38 мм на година. Изследователи от университета Уисконсин в Медисън и Колумбийския университет са пресметнали, че преди 1.5 милиарда години денонощието на Земята е продължавало към 18 часа. Тогава Луната се е намирала 44 000 км по-близо до нас.

Според астрофизици по-голямата отдалеченост е повлияла върху въртенето на планетата към оста й, а дружно с това и върху климата и продължителността на деня. След няколко милиарда години орбитата на Луната ще се усили двойно. Това ще докара до денонощие от 870 часа.

В един миг, успокояват учените, Луната ще спре да се отдалечава от Земята. Спътникът ще стартира да се доближава.

Мощно гравитационно поле забавя времето

Заради гравитацията времето в космоса тече по друг метод. Колкото по-мощно е гравитационното поле, толкоз по-силно се забавя времето. Този феномен е илюстриран във кино лентата “Интерстелар” на Кристофър Нолан. Там героите попадат на планетата Милър, където един час за тях се оказва еднакъв на 7 години на Земята.

В действителността за космонавтите времето е с част от секундата по-бързо, в сравнение с за хората на планетата. В непосредственост до черна дупка то съвсем изцяло стопира.

Вятърът на Венера духа със скорост 500 км/ч

Венера доста наподобява на Земята по състав и размери. Тя се отличава обаче на външен тип и като условия на повърхността. Атмосферата на тази планета се състои от нагрети до висока температура въглероден газ и серни пари. Тя е и с доста по-висока компактност.

Тъй като атмосферата на Венера се върти 60 пъти по-бързо от самата повърхнина на планетата, скоростта напразно там доближава до 500 км/ч.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР