В слабо осветени болнични стаи в Южна Украйна войници с

...
В слабо осветени болнични стаи в Южна Украйна войници с
Коментари Харесай

Войници разказват пред WP за тежките загуби на Украйна в Херсон и техническото превъзходство на Русия

В едва осветени болнични стаи в Южна Украйна бойци с ампутирани крака, рани от шрапнели, засегнати ръце и натрошени стави описват пред кореспондента на Washington Post в Херсонска област за извънредно неравностойното състояние, пред което са изправени техните елементи в първите дни на последната атака за прогонване на съветските сили от стратегическия град Херсон.

Войниците споделят, че им липсва артилерията, нужна за изтласкването на окопаните сили на Русия и описват зейналата софтуерна бездна с техните по-добре оборудвани съперници. Интервютата дават някои от първите директни разкази от контраофанзивата за отвоюване на завладяна територия, като тематиката е толкоз сензитивна, че украинските военни командири не разрешиха на кореспонденти да посещават фронтовите линии.

" Използваха всичко против нас “, споделя Денис, 33-годишен украински боец, чийто отряд се е отдръпнал от следено от Русия село след нескончаем обстрел с касетъчни бомби, фосфорни муниции и минохвъргачки. " Кой може да оцелее при такава офанзива в продължение на пет часа? “ – пита той.

Денис и осем други украински бойци от седем разнообразни звена дават редки описания на контранастъплението в Херсон, най-амбициозната военна интервенция на Киев след прогонването на съветските сили в периметъра на столицата напролет. Както и в борбата за Киев, триумфът на Украйна надали е сигурен и разказите на бойците демонстрират, че следва дълга борба и доста повече жертви.

" Загубихме петима души за всеки техен “, оплаква се Игор, 30-годишен пълководец на взвод, който наранил гърба си, когато танкът, в който се возил, се разрушил в канавка.

Игор няма боен опит преди съветската инвазия в Украйна на 24 февруари. Той изкарва прехраната си, продавайки храна за животни на свинеферми и кравеферми. Неговият заместител като пълководец на взвод също няма предходен боен опит, отбелязва той.

Войниците са интервюирани на кревати и инвалидни колички, до момента в който се възвръщат от пострадванията, получени при офанзивата предходната седмица. Някои приказват при изискване за анонимност, с цел да избегнат дисциплинарни дейности. Други, като Денис и Игор, се съгласяват да разкрият единствено първите си имена. Но множеството приказват намерено за проблемите, пред които са изправени.

Руските безпилотни самолети " Орлан “ разкриват украинските позиции от повече от километър над главите им, височина, която значи, че в никакъв случай не се чува бръмченето на самолета, проследяващ придвижването им.

Руските танкове излизат от новопостроени циментови укрепления, с цел да взривят пехотата с крупнокалибрени снаряди, описват ранените украински бойци. След това бронетехниката се връща назад под бетонните убежища, предпазени от минометен и ракетен огън.

Радарните и контрабатарейните системи автоматизирано откриват и локализират украинците, които стрелят с артилерия по съперника, отприщвайки залп от артилерийски огън в отговор.

Руски хакерски принадлежности отвличат дроновете на украински оператори, които гледат безпомощно по какъв начин самолетите им да се отдалечават зад вражеските линии.

Украйна обезсърчи отразяването на офанзивата, което докара до осведомително закъснение в евентуално повратна точка в съвсем седеммесечния спор, написа изданието

По думите на 28-годишния Александър, съветският артилерийски огън е бил безсърдечен. " Те просто ни удряха от самото начало “, сподели той. " Ако изстреляме три минохвъргачки, те ще изстрелят 20 в отговор “.

Украинските бойци разкриват, че е трябвало деликатно да разпределят потреблението на муниции, само че даже когато стрелят, имат проблеми с поразяването на цели. " Когато дадете координатите, би трябвало да са точни, само че се оказва, че не е по този начин ", съобщи той, като отбелязва, че оборудването му датира от 1989 година

Александър в никакъв случай не е пътувал до Херсон преди войната, само че споделя, че задачата да се прогонят съветските нашественици си коства да се пожертва крак. " Това е нашата страна “, акцентира той.

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че украинските сили са завладяли две села в региона на Херсон, а един от неговите помощници разгласява изображение с издигането на украинското знаме над село Високопиля през почивните дни.

" Украинските флагове се връщат на местата, където би трябвало да бъдат “, сподели Зеленски във видео послание. Но беше невероятно да се реши какъв прогрес са постигнали украинските сили в устрема си да прогонят съветските нашественици от Херсон.

Регионът, който беше високомерен от Русия по-рано по време на войната, съставлява значима част от стремежи " сухопътен мост “ на съветския президент Владимир Путин към Крим, полуостровът, който Русия анексира в нарушаване на интернационалното право през 2014 година, отбелязва Washington Post.

Руските средства за радиоелектронна битка също съставляват непрекъсната опасност. Войниците разказват, че някои след края на промените си и са включвали телефоните си, с цел да се обадят или да изпратят текстови известия на членове на фамилията – решение, което незабавно провокира съветски артилерийски огън.

" Когато включим мобилни телефони или радио, те могат неотложно да разпознаят нашето наличие “, споделя Денис. " И тогава стартира стрелбата “.

Въпреки възбраната за визити на медии на фронтовата линия, имаше признаци, че хватката на Русия над Херсон може да се разхлаби, отбелязва WP.

В изказване в понеделник подкрепяната от Кремъл окупационна власт съобщи, че проектите за проведен референдум в региона на Херсон, предходник на съветската анексия, са спрени заради проблеми със сигурността. Руското изказване по-късно беше отхвърлено, само че то вдъхна оптимизъм на украинците и подсказа, че най-малкото контраофанзивата предизвиква известни главоболия на руснаците, написа американското издание.

Киев се надява, че контраофанзивата в Херсон ще увеличи националния морал и ще покаже на западните държавни управления, че техните милиарди долари икономическа и военна помощ се отплащат, макар че глобите против Русия покачиха цените на силата и инфлацията и породиха страхове от още по-скъпа зима.

Украинските изказвания за завладяване на села като Високополя не можаха да бъдат доказани, макар че интервюираните бойци свидетелстват, че са съумели да напреднат в някои села, следени преди от Русия. Тези бойци отхвърлят да назоват имената на селата, базирайки се на указания от своите началници.

Група публицисти от Washington Post, които минават в границите на три благи от Високопиля, в северен Херсон, в понеделник са били възпрепятствани да влязат в селото от украинските войски и не са могли да открият статута му. Местен чиновник е декларирал, че украинските и съветските сили към момента се борят за надзор.

Ясната картина на загубите на Украйна не може да бъде оценена без значение, отбелязва изданието.

Денис, седнал изправен на болничното си легло, споделя, че съвсем всеки член на неговия отряд от 120 души е бил ранен, макар че единствено двама са били убити.

25-годишен боец, лекуван за рани от шрапнел, оповестява, че в неговата част от 100 бойци седем са убити и 20 ранени. Игор, командирът на взвод, споделя, че 16 от 32-мата мъже под негово командване са ранени и един е погубен.

Ранените украински бойци са разпределени в разнообразни лечебни заведения в Южна Украйна, с цел да освободят главните медицински заведения в региона на Херсон за идващи пациенти.

WP задържа имената на лечебните заведения, в които се лекуват тези бойци, защото такива медицински заведения са били цел на съветските сили по време на войната.

В неделя болница в Николаев, град покрай Херсон, попадна под съветски обстрел. Педиатричната клиника на заведението e толкоз мощно развалена, че към този момент не действа.

Що се отнася до жертвите, Роб Лий, боен анализатор в Изследователския институт за външна политика, упорства, че Украйна би трябвало да резервира задоволително огромна бойна мощ, с цел да отблъсне съветския прогрес на изток, като се имат поради доста по-големите въоръжени сили на Москва.

" Ако понасят тежки жертви и това продължи за дълъг интервал от време, това може да е проблем “, отбелязва Лий.

Фактът, че Украйна разчита основно на неопитни бойци също е уязвимост, само че това  не важи единствено за нея. В началото на спора Русия и Украйна са воювали с професионални военни елементи. След тежки загуби в региона на Източен Донбас, обаче, всяка страна е почнала да разполага доброволчески или аварийни елементи с по-малко опит.

Контраофанзивата в Херсон в този момент тества силите на Украйна по нови способи, счита Лий.

Украинските бойци, които влязоха в пердах против руснаците през последните няколко месеца, са придобили опит на бойното поле, " само че огромна част от този опит евентуално включва задържане на отбранителни позиции “, споделя той. " Провеждането на нападателни интервенции е доста по-трудно и изисква време и образование “.

Всеки боец споделя, че е невероятно да се планува по кое време Херсон може да бъде освободен и мнозина считат, че това ще зависи от това, по кое време украинците получат задоволително артилерия от съдружниците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР