В скандала между вицепремиера Корнелия Нинова и президентския съветник Димитър

...
В скандала между вицепремиера Корнелия Нинова и президентския съветник Димитър
Коментари Харесай

Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ Сопот стана почти Бермудски

В абсурда сред вицепремиера Корнелия Нинова и президентския консултант Димитър Стоянов по отношение на оръжейна пратка на ВМЗ " Сопот " със заменена последна дестинация на изделията от Ислямска република Афганистан на Република Украйна, се намеси и някогашният ръководител на Съвета на шефовете на ВМЗ " Сопот " Никола Стоянов.

Стоянов непосредствено упрекна Нинова в неистина поради изказванието й, че е серпантина договорка на ВМЗ " Сопот ". По думите му оповестението на конфиденциална информация е изкючително неприемлива постъпка, а цитираната от вицепремиера информация за оръжейната договорка нито има нещо общо със служебното държавно управление - както твърди Нинова, нито е спирана.

От думите на някогашния шеф във ВМЗ " Сопот " въпреки всичко се разбра, че, с цел да се реализира договорката е изменена крайната дестинация на изнасяното оръжие.

Историята в резюме:

Преди два дни президентският консултант Димитър Стоянов разгласява във Фейсбук част от документ, в която се вижда наличието единствено на две фрази - " Министерството на стопанската система ", " Крайната дестинация на изделията се трансформира от Ислямска република Афганистан на Република Украйна ". Нямаше дата, нито друга информация за подтекст.

Корнелия Нинова реагира на изнесената информация, като сподели цялото наличие на въпросния документ, с редакция на избрани елементи от наличието му, които съставляват загадка, и назова Стоянов " леке за президентството ".

Документът, поради който тече задочният спор сред Нинова и Стоянов, е докладна бележка на някогашния шеф на ВМЗ " Сопот " (сменен през февруари 2022 г.) до съвета на шефовете (сменен през юни 2022 г.), датирана от 2021 година

Нинова посочи, че писмото е формирано по време на ръководството на втория длъжностен кабинет с министър председател Стефан Янев, и то в края на мандата му през ноември 2021. С докладната бележка съветът на шефовете на ВМЗ утвърждава предложение на изпълнителния шеф да се промени датата и дестинацията на доставката на българско оръжие - от 2021 към април 2022 година, и вместо да се изпрати в Афганистан - тя да отиде в Украйна.

" Съветът на шефовете утвърждава тази докладна и взима решение да се направи смяна в договорката. Този съвет подава документи в Междуведомствената комисия към министерството (на стопанската система - б.р.). Междувременно е заменен министърът и съм аз на този пост. Комисията отхвърля да преглежда тази договорка и не издава позволение ", разказа хронологията Нинова.

Тя уточни, че предлагането е пристигнало от шеф, назначен от ГЕРБ през 2015 година във ВМЗ, и от съвет на шефовете, " назначени от служебния кабинет на Румен Радев през ноември 2021 година ".

Тази заран, в ефира на Българска национална телевизия, Никола Стоянов, по това ръководител на Съвета на шефовете на ВМЗ " Сопот ", изясни, че доста огромен американски сътрудник, с който ВМЗ " Сопот " работи от 15 години, е изпратил писмо за смяна в дестинацията за експорт на оръжие и че договорката в никакъв случай не е била спирана от Корнелия Нинова. Това се случва към 28 януари, когато военните дейности в Украйна не са почнали, прецизира Стоянов.

" Лъжа е, че тя е спряла тази договорка, тъй като тя не е спряна. Тази договорка се реализира, стоката е изнесена от дълго време. Не мога да ви кажа през коя страна, тъй като това е конфиденциална информация. ", сподели още той.

" Нека Нинова покаже документ, с който е спряла тази договорка. Тя се реализира. Имало е диалог на високо равнище с американската компания, тя внесе нова дестинация и договорката се реализира. ", посочи детайлите Стоянов.

Според някогашния шеф в оръжейния цех на 28 януари 2022 година лидерката на Българска социалистическа партия е била министър към този момент от два месеца (бел. р. държавното управление се закле на 13 декември 2021 г.) и докладната няма общо със служебното държавно управление.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР