В ситуацията на увеличаващи се случаи на коронавирус трябва да

...
В ситуацията на увеличаващи се случаи на коронавирус трябва да
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: Малко се закъсня с мерките у нас

В обстановката на увеличаващи се случаи на ковид би трябвало да се подхващат три съществени ограничения - да се вършат PCR проби, да се възобновят Коронавирус зоните и да се носят маски в лечебните заведения и на местата със скупчване на доста хора. Това сподели за предаването „ Твоят ден” на NOVA NEWS проф. Тодор Кантарджиев.

Според него малко се е закъсняло с ограниченията у нас, тъй като към този момент има растеж на разпространяването на вируса на някои места, измежду които София град и област, Бургас и Варна: „ Тези, които се връщат от Гърция, трябваше да бъдат предизвестени да не контактуват с доста хора няколко дни по-късно. “

Кантарджиев изброи и три особености на новия вид на вируса ВА.5, който се популяризира сега: „ Първо - по-заразен. Второ – има така наречен имунно бягство. Трето - че доста по-леко се прекарва ".

„ Този вид на ковид, макар че много се разграничава и заобикаля имунитета, след бустера от 4 до 6 месеца имунизацията ще те пази 80% от тежко боледуване. В момента се създават специфични ваксини против ВА.5, сподели Кантарджиев.

Проф. Тодор Кантарджиев заяви и за нов вид на ковид, който се следи в Индия - ВА2.75, който е заразил за два месеца към 25% от многочисленото им население.

„ Сегашните ваксини пазят от новия вид, в случай че се сложат 2-3-4 месеца преди това”, добави Кантарджиев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР