В ситуация на постоянни раздори и поставяне на условия между

...
В ситуация на постоянни раздори и поставяне на условия между
Коментари Харесай

Ще се стигне ли до писмено споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

В обстановка на непрекъснати раздори и слагане на условия сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не престават диалозите към конституционните промени и управническата стратегия на кабинета " Денков ".

Заради проблемите сред обединенията министър председателят Николай Денков съобщи подготвеност да подаде оставка, само че е оптимист, че въпреки всичко съгласие ще има. В същото време остава под въпрос ще бъде ли подписан документ за единодушие и поддръжка сред първата и втората политическа мощ и по какъв начин ще се споделя той - механизъм за ръководство ли съдружно съглашение.

Приемането на закони се оказва съществена спънка за гладката работа на обединенията ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, счита министър председателят Николай Денков. Той изрази убеденост, че въпреки всичко единодушие ще се откри:

" Аз съм оптимист, че двете парламентарни групи ще намерят метод да формулират механизъм, по който да се взимат решения в Народното събрание. Аз през цялото време съм споделил, че в случай че процесите не вървят, аз ще си подам оставката, както, сигурен съм и огромна част от министрите, които влязоха в този Министерски съвет с ясната идея да трансформират метода по който се осъществя политиката ".

Премиерът опроверга думите на Бойко Борисов, че постовете в страната не са били съгласувани с ГЕРБ.

" И при подбора на министрите, и при подбора на заместител министрите и при подготовката на управническата стратегия ГЕРБ Участваше, и участваше на най-високо равнище. Аз съм се виждал няколко пъти с тях в това число и в Министерски съвет. Идвали са Десислава Атанасова, Томислав Дончев, с Мария Габриел обсъждаме всичко.

От ГЕРБ не отхвърлиха, че са разговаряли.

" Неслучайно няма номинации за регионални шефове, към момента не са номинирани всички заместник-министри, няма и образувани парламентарни комисии, точно тъй като единодушие не се реализира ", разяснява Десислава Атанасова.

От ГЕРБ-СДС не отстъпват от позицията си, че упорстват за съдружно съглашение.

" За нас преди всичко стои въпросът за лидерската среща и сключване на съглашение, което съгласно нас би трябвало да бъде съдружно, тъй като би трябвало да е ясно кой носи отговорността и кой отстоява решенията. Това, че на тази среща участваха лица, които нямат даже качеството на народни представители, за нас беше смущаващо, тъй като те не могат да носят и политическата отговорност. Политическа отговорност се носи от водачите с подписи под общо съглашение и с ясни задължения ", разяснява още Атанасова.

От ПП-ДБ упорстват за механизъм, който да не разрешава плаващи болшинства в Народното събрание.

" Не приказваме за съдружно съглашение, приказваме за механизъм, който да обезпечи съблюдаване на поетите задължения при образуване на държавното управление. Тук няма нищо ново, нищо друго от това, което към този момент бяхме договорили с сътрудниците от ГЕРБ преди по-малко преди 3 седмици, тъй че аз се надявам да се върнем към този формат и това, което договорихме тогава. Защото сред двете сили няма доверие и то не може да се преодолее по този метод ", уточни Лена Бориславова от ПП-ДБ.

" В декларацията на ПП-ДБ беше дадена формулата за такова съглашение. То не е съдружно, само че е търсене на единодушие за съответни политики и за съответни законопроекти, тъй че да имаме реформаторско ръководство ", разяснява и правосъдният министър Атанас Славов.

Конституционалистът доцент Наталия Киселова е на мнение, че няма никакво значение какъв ще е типът на документа, който ще подпишат ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

" Документът би трябвало да е подобен, че той да провокира еднообразно звучене в двете страни. Тоест, те откакто го подпишат, да се усещат длъжни да го съблюдават. Най-чистият вид е да има подобен текст, който да може при спор да се обръщат към него и той да води до разрешаване на разногласието. Как ще бъде наименуван документът, е без значение. Дали ще е съглашение, дали ще е контракт, дали ще е пакт за ненападение - това към този момент е въпрос на интерпретация ".

Дали ще се стигне до документ, подписан сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и по какъв начин ще се назовава той е въпрос на дни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР