В системата има много празни легла, в началото в битката

...
В системата има много празни легла, в началото в битката
Коментари Харесай

Д-р Кокалов: Пари и места в болниците за лечение на COVID-19 има, трябват лекари

" В системата има доста празни кревати, първоначално в борбата с COVID-19 печелихме време - оборудвахме лечебните заведения с инсталация, с кревати, с медикаменти. Въпросът е в този момент да не се препълват интензивните браншове. Кадрите са по-големият проблем, над 300 здравни чиновници - лекари, медицински сестри и различен личен състав са инфектирани, а някои би трябвало да ги смени . Трябва тези хора да бъдат подтиквани, тези 1000 лв. трябваше да бъдат раздавани на повече хора, тъй като се оказа, че огромна част от инфектираните медици са прихванали вируса при контакта им с пациентите ". Това сподели пред Българска национална телевизия доктор Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 24 юни
За да се успокои пикът , който се следи сега, специалистът предложи усилване на граничния надзор: " Преди всичко този напредък се дължи на това, че хората се успокоиха и по-недисциплинирано се отнасят. Контролът по границите ни би трябвало да бъде засилен ", настоя той и даде образец с служащи от кланицата в Германия, които са се завърнали у нас.
Д-р Цветеслава Гълъбова: Виждахме по какъв начин всеобщо тези, които постановяваха ограниченията, не ги съблюдаваха
Няма характерна клинична пътека за лекуване на ковид, а такава за белодробни болести - пневмонии , изясни специалистът.
" Поради тази причина, когато не е усложнената обстановката с даден пациент, тя върви по тази пътека , която е в границите на 600 лв., само че когато се усложни и се потвърди, че е било належащо и други ограничения, се дават още пари. Парите на касата за всяка една пътека не стигат. Болните от COVID-19 в една част са заболели и от други съпътстващи болести, само че с цел да може да се обзет всички болести, с които те влизат - диабет, сърдечно-съдови и други, няма по какъв начин да му спрете медикаментите. Това значи, че вие харчите повече и от там идва в действителност харченето - не при характерното лекуване, а по-скоро симптоматичното, което е за съпътстващи болести ", пресметна специалистът.
Касата би трябвало да заплаща проби при влизане в болница , счита медикът. Вчера за това настояха лекари от БЛС. Но по думите му, тези PCR проби не би трябвало да са за всеки, признат в болница.
БЛС желае страната да поеме разноските за PCR проби на пациентите, одобрявани в болница
" Знам, че има такива сигнали, по тази причина считам, че не е належащо това да се прави. Разбира се, в случай че има данни за инфекциозен развой и данни за COVID-19, тогава да се прави подобен тест и той да се заплаща от касата, тъй като навсякъде не може на всеки ", настоя Кокалов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР