В Силистра ремонтът на един стар пътнически самолет може да

...
В Силистра ремонтът на един стар пътнически самолет може да
Коментари Харесай

Нов живот за пътнически самолет:  Ученици превърнаха ТУ-134 в атракция за Силистра

В Силистра ремонтът на един остарял пътнически аероплан може да се трансформира в обща идея, обединила младежи, локален бизнес и община за нещо потребно.
Снимка: btvnovinite.bg
Преди 35 години в града с заключителен полет каца съветски аероплан ТУ-134. Той е подарък за града от родната самолетна компания " Балкан ". Ползван е известно време от силистренските възпитаници като атракция, след което машината последователно се амортизира от влагата и времето и запустява. Наскоро обаче група младежи вземат решение да трансформират това.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Винаги ми е било доста забавно, когато пристигам тук, тъй като постоянно дребните деца се впечатляват от големия аероплан и мисля, че тук ще бъде доста уместно да се прожектират филми за дребни деца “, споделя 17-годишната Габриела Ангелова.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Този аероплан е една изключителна дестинация, която могат да посетят тук в Силистра. Изключително съм горда с това, че ще бъде изменена за нас децата “, добавя Мария-Теодора Йорданова.

Преди да се захванат със самолета, младите запалянковци вземат решение първо да трансформират региона към него. Идеята става действителност, а финалът й се трансформира в цветен градски празник.

Следва обаче по-трудното – да се направи цялостна смяна на самолета от вътрешната страна.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Една от главните цели в процеса на реновиране беше да запазим оптимално достоверността на самолета, като седалки, като самия интериор. И в това време да го съвместим с модерния жанр “, разяснява Димитър Караджов, началник на Сдружение с нестопанска цел „ Дуросторум-Дръстър-Силистра “.
Снимка: btvnovinite.bg
Обновената желязна птица към този момент посрещна и първите гости. В ролята на стюардеси бяха девойки особено изпратени от Авиомузея в Бургас.

„ Всъщност добре си припомням моментите, в които ние като възпитаници имахме опция да влизаме в тази машина, имаше компютри " Правец ", може би към двайсетина места и беше доста прелестно като емоция… Тука може да бъде място като добра среща, освен на възпитаници, а и на жители, на институции и ние като кариерни консултанти умерено можем да създадем един забавен и атрактивен образователен час “, споделя Кремена Петрова.
Снимка: btvnovinite.bg
Стопанин на самолета става Обединеният детски комплекс.

„ Поставени са към този момент камери за наблюдаване, надяваме се жителите на Силистра да се отнесат съзнателно и в действителност да се опази мястото, което е облагородено и направено с цел да може да се употребява от всички “, отбелязва Гинка Вандева, шеф на ОДК-Силистра.

Желязната птица, кацнала в най-североизточната точка на България, демонстрира по какъв начин една вдъхновяваща идея може да сплоти хората, с цел да трансформират света към себе си.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР