„В Швейцария има много висока оценка за Българското председателство на

...
„В Швейцария има много висока оценка за Българското председателство на
Коментари Харесай

Швейцария оценява високо Българското председателство на Съвета на ЕС

„ В Швейцария има доста висока оценка за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, изключително по въпроса за Западните Балкани ". Това съобщи ръководителят на Федералния департамент на външните връзки на Конфедерация Швейцария доктор Игнасио Касис след срещата си с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в София. Швейцарският първи посланик акцентира, че страната му също обръща съществено внимание на района на Западните Балкани през последните години и тази политика ще продължи.

Екатерина Захариева благодари на своя сътрудник за високата оценка за Българското председателство. „ И България, и Швейцария имат стратегии за развиване в района на Западните Балкани. Ние познаваме Балканите добре, можем да се допълваме взаимно, с цел да насочим тези средства рационално и да реализираме най-хубавите резултати ", акцентира българският външен министър на конференция след срещата. От своя страна доктор Игнасио Касис означи, че колкото по-активно е съдействието сред България и Швейцария в Западните Балкани, толкоз по-сигурен ще бъде районът в бъдеще.

На срещата си през днешния ден двамата министри разискаха и въпроса за швейцарската кохезионна помощ към страната ни. „ България изрече положителна оценка за българо-швейцарската стратегия в границите на кохезионната финансова помощ от Швейцария. Една от най-известните стратегии е тази за професионалното образование, в която 1200 възпитаници и над 30 частни компании ще имат опция да почерпят опит и да основат положително модерно професионално обучение ", сподели Екатерина Захариева.

„ Радвам се, че за идващия интервал има два приоритета-професионално обучение и миграция ", добави още тя. Захариева акцентира, че България ще постави всички старания договарянията за Институционалното съглашение сред Европейски Съюз и Швейцария да приключат допустимо най-скоро и по най-хубавия метод за двете страни.

Швейцария има доста преимущества в региона на професионалното обучение, които могат да бъдат предадени на нашите сътрудници в България, означи от своя страна министър Касис.

Двамата първи дипломати споделиха и удовлетворението си от отличните и ползотворни двустранни връзки, като показаха подготвеност да работят за тяхното активизиране и надграждане. „ Търговските ни връзки са доста положителни, стокообменът пораства, само че капацитетът е доста по-голям. Трябва да срещнем бизнеса от двете страни ", съобщи вицепремиерът Захариева.

Швейцарският й сътрудник уточни, че страната му е осмият максимален вложител у нас. „ Ще поставим старания за активизиране на връзките ни в тази сфера. Целта ни е да влезем в първата петица ", добави още доктор Касис.

Захариева благодари на своя сътрудник и за поддръжката на страната му за участието на България в Шенген и в Организацията за икономическо съдействие и развиване. Тя посочи и положителното съдействие сред двете страни в интернационалните организации.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР