В шотландския град Глазгоу беше открита 26-та конференция на ООН

...
В шотландския град Глазгоу беше открита 26-та конференция на ООН
Коментари Харесай

Започна решаващата среща на ООН за контрол над климатичните промени

В шотландския град Глазгоу беше открита 26-та конференция на Организация на обединените нации за климата. В нея ще вземат участие повече от 100 държавни и държавни ръководители. Форумът се смята за решителен за преодоляването на климатичните промени. Основната му цел е да очертае тактиките за понижаване на нездравословните излъчвания до 2030 година.

Въпреки че не е юбилейна, срещата има особено значение. На нея ще се направи опит за слагане под надзор на климатичните промени. Днешното разкриване е официално, главната работа стартира на следващия ден със среща на международните водачи, които идват довечера от Рим.

Според президента на конференцията, форумът е последната и най-хубава вяра на света да реализира задачата за ограничение на световното стопляне до градус и половина.

" Приятели,във всяка от нашите страни виждаме разрушителния резултат на климатичните изменения- наводнения, циклони, горски пожари, рекордни температури. Знаем, че нашата споделена планета се трансформира към по-лошо. Можем да се оправим с това дружно единствено посредством тази интернационална система ", сподели Алок Шарма, президент на COP26.

На предходната среща през 2015 година, международните водачи се споразумяха за някои цели като част от Парижкото съглашение за климата. Сделката е правнообвързваща. Тя цели да ограничи покачването на междинната тепература на Земята до 2 градуса, а по опция и до градус и половина. В Глазгоу ще се проучват резултатите от това съглашение.

" Ние сме в жизненоважен миг от историята. Човечеството е изправено пред явен и явен избор. Или избираме да реализираме бързо и огромно понижаване на излъчванията, с цел да запазим задачата за ограничение на световното стопляне до градус и половина, или одобряваме, че сме изправени пред тъмно бъдеще на тази планета ", сподели Патрисия Еспиноса, Рамкова спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата.

Някои от делегатите в Глазгоу си задават въпроси, свързани с предходни обещания на международните водачи.

" Едно от значимите неразбираеми положения е дали развитите страни ще са тук, с цел да дават помощ на най-уязвимите страни в света. Ковид сътвори нови разделения, спомагателен напън върху най-уязвимите - островите, Африка и други места. Развитите страни би трябвало да покажат, че са подготвени да поддържат тези страни в оправянето с въздействието на измененията в климата и да им оказват помощ в прехода към нулева въглеродна стопанска система. Затова са тези 100 милиарда $, обещани през 2009 година ", сподели Дженифър Морган, изпълнителен шеф на " Грийнпийс ".

Над 25 000 души ще вземат участие в конференцията в Глазгоу. Известната екоактивистка Грета Тунберг дойде със свои съидейници.

Конференцията ще продължи до 12 ноември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР