В сградата на Софийска св. митрополия се състоя третото по

...
В сградата на Софийска св. митрополия се състоя третото по
Коментари Харесай

Експерт определи състоянието на храма Св. Ал. Невски като толкова добро, че чак е чудо

В постройката на Софийска св. митрополия се състоя третото по ред съвещание на Междуведомствената комисия за ремонтно-реставрационните действия по Патриаршеския ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски ". Това оповестиха от пресцентъра на Св.Синод на БПЦ-БП.

Комисията, която бе основана през 2016 година по самодейност на Св. Синод на БПЦ-БП и по предписание на Министър-председателя Бойко Борисов, със задача да извърши всички нужни подготвителни дейстия и да предложи нужните решения за пускане на ремонтно-реставрационни работи по Катедралата, е управлявана от Негово Високопреосвещнество Ловчанския митрополит Гавриил, а нейни членове са представители на БПЦ-БП, Министерство на културата, Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерство на финансите, Дирекция "Вероизповедания " към Министерски съвет и Столична община.

По предложение на комисията и с помощта на отпуснати от държавното управление средства, в края на 2017 година беше предоставено правенето на "Техническа експертиза за оценка на положението на Патриаршеския храм-паметник " на Университета за архитектура, строителство и геодезия.

На днешното съвещание, готовата експертиза, както и рекомендациите за нужните ограничения за възобновяване и ремонт бяха показани персонално от проф. доктор Иван Марков, ректор на университета. В продължение на повече от осем месеца екип от високо квалифицираните специалисти на университета, професори, ръководители на катедри и други, е направил най-прецизното до в този момент проучване на положението на храма, като са употребявани актуалните научни и механически способи.

Проф. Марков заключи главния извод на експертизата, осъществен от неговите сътрудници, с думите: "Състоянието на храма е толкоз положително, че може да се дефинира с думата знамение ".

Храмът е планиран преди 100 години от съветския проектант проф. Померанцев, изчисленията по статика са правени в Германия, а стоманената структура употребена за него е създадена във Англия от най-висококачествена британска стомана. Катедралата "Св. Алекснадър Невски " е изпълнена преди 100 години с подобен професионализъм, такова възприятие за отговорност, и такова качество на влаганите материали, че времето е оставило единствено някои повърхностни белези, пукнатини, течове и други, които не въздействат на главното положение на постройката, което е доста положително.

Това, което е неотложно да бъде осъществено е възстановяване на ВИК и на електоинсталацията, проверка на покривите за прекъсване на течове, запълване на някои открити пукнатини със специфични смеси и други нужни и неотложни поправки, които са естествени за всяка постройка с този размер и на тази възраст.

Според експертизата ориентировъчната стойност на ремонта ще бъде към 4 000 000 лева, което в пъти по-малко от сумите, за които се говореше и за които циркулираха клюки в общественото пространство.

Комисията изрази признателност на проф. Марков и единомислещо реши, че идващият стадий от реализирането на цялостния план - ремонт на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски " - планиране на ремонтите действия, би следвало още веднъж да бъде предоставено на УАСГ, заради показаните от тях извънреден професионализъм, възприятие за отговорност и пиатет към тази национална реликва.

Същевременно комисията се обръна с молба към Министерство на културата в скоро време да предложи метода, по който да бъде осъществена втората нужна експертиза, а точно тази на стенописите, тъй като незабавно след осъществяването на ремонтните действия ще би трябвало да се пристъпи към тяхното възобновяване, с цел да засия катедралата с цялостния си искра, заслужен за възхвала на Бога.

В края на съвещанието персонално Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оказа внимание на комисията, като поздрави участниците в срещата и помоли проф. Иван Марков да изпрати неговото благословение и признателност към членовете на екипа осъществил този високоотговорен план.

С резултатите от експертизата ще бъде осведомен Министър-председателя Бойко Борисов, с помощта на който започва самодейността за възстановяване на този най-главен български православен храм, като ще бъде потърсено съдействието на държавното управление за осъществяване на идващите стадии от плана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР