В сградата на БЧК се състои национална конференция Ромите в

...
В сградата на БЧК се състои национална конференция Ромите в
Коментари Харесай

Петко Асенов: Където може, ромските къщи трябва да се узаконят

В постройката на БЧК се състои национална конференция " Ромите в България ".  Петко Асенов от Националния център за развиване на ромите в България. изясни в предаването " Преди всички " изясни какво ще се разисква:

Една от тематиките е навлизането на радикалния ислям в ромските махали. Поканихме от ДАНС, от ГДБОП и от всички тези служби, тъй като желаеме да чуем дали има по нашите махали такива ислямски организации. Ние желаеме да забележим какво може да се направи в този момент, да се вземат ограничения и да не се повтаря това, което се направи в град Пазарджик.

Друг проблем са противозаконните постройки в махалите:

Ние предлагаме решение. Председателят на Съюза на архитектите в България господин Бакалов ние с него работим по отношение на тези ромски махали. Предлагаме да се създадат проекти във всички махали, да се види какво е положението там в този момент сега, тъй като някъде към 70-80% в София са противозаконни. Ние предлагаме една стратегия, където държавното управление да вземе ограничения и там, където има за побутване къщи, ние можем да помогнем, само че първото нещо, което е, да се настанят хората в някакви жилища, където да не останат на пътя.

Според Асенов там, където има опция, постройките би трябвало да се узаконят, а останалите да се бутнат. На конференцията ще се разисква и основаването на Консултативни препоръки по сигурността към общините, в които да влизат представители на разнообразни институции и ромски организации и да вземат решение проблемите на общността на място. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР