В сезона на затварянето на зимнина откриха опасни капачки за

...
В сезона на затварянето на зимнина откриха опасни капачки за
Коментари Харесай

Важно за потребителите: Опасни капачки за буркани тровят зимнината!

В сезона на затварянето на зимнина откриха рискови капачки за буркани на пазара. Тестове в лаборатории откриха, че в тях има субстанции, които са нездравословни в огромни количества. В някои от пробите даже са открити неразрешени субстанции със мощно канцерогенен резултат, оповестява NOVA.

Лабораторните проби са направени на седем типа капачки на разнообразни производители, закупени от пазарите в София. Пробите демонстрират надвишаване на разрешените от Европейски Съюз граници на прекосяване на субстанции и към наличието в бурканите при всички изследвани капачки.

В някои от пробите даже е намерено съществуване на фталати – субстанции, неразрешени от Брюксел за вложение в опаковки за храни.

„ Установихме, че общата миграция е надвишена при всичките 7 типа капачки, които сме взели от пазарите”, съобщи създателят на проучването инж. Майя Стойчева.

Поглед към капачките е значим, тъй като стерилизирането на зимнината става при висока температура, а тя ускорява прекосяването на субстанции от буркана към всичко, което е вътре.

Уплътнителите отвътре на капачките са построени от така наречен пластификатори. Именно отсам, съгласно лабораторните проби, проникват най-вече рискови субстанции към буркана със зимнината.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР