В сезона на отпуските и очаквания голям брой на желаещи

...
В сезона на отпуските и очаквания голям брой на желаещи
Коментари Харесай

Агенцията по рибарство започва засилени проверки през август

В сезона на отпуските и упования огромен брой на искащи да практикуват обичаното си занимание – лов на риба,  за запазване на рибния запас и съблюдаване на разпоредбите за виновен лов на риба, със заповед на изпълнителния шеф на ИАРА доцент доктор Ваня Стаматова, в интервала от 01.08.2023 година до 31.08.2023 година включително, контролните органи на Агенцията ще правят засилени инспекции във водните обекти по член 3 от ЗРА (Закон за риболовство и аквакултури), както и на плавателни и моторни транспортни средства, на хранилища, икономически постройки, хладилни пространства и устройства, и също по този начин и на уреди за краткотрайно предпазване на риба в комерсиалната мрежа.

ИАРА припомня, че  според ЗРА лицата, упражняващи любителски лов на риба, са длъжни:

Да употребяват не повече от 3 броя въдици (пръчки) за лов на риба с инсталирани на тях до две куки (единични или двойни) в изкуствените водни обекти, в Черно море и река Дунав; във водите на Черно море може да се сложи чепаре на една от въдиците;

Да употребяват 2 броя въдици (пръчки) с инсталирани до 2 броя куки (единични или двойни) при лов на риба в реките, старите речни корита, крайморските, крайдунавските и вътрешните езера и блата;

Да записват улова от всеки рибарски излет по видове  в билетите за любителски риболов;

Да носят по време на рибарски излет билетите за любителски лов на риба и да ги показват на контролните органи при поискване.

След еднодневен рибарски излет, при реализиране на лов на риба в събота, неделя и на празнични дни, рибарите резервират за себе си до 2 кг пъстървови риби, само че не повече от 6 броя. В делнични дни рибарите са длъжни да пускат назад всяка уловена пъстървова риба. За всички останали типове риба рибарите резервират до 3 кг, като се изключи индивидуален образец с по-голямо тегло. В случаите на улов на жаби и раци задържат до 50 броя. В случай на улов на количество, по-голямо от избраното, уловените екземпляри се връщат във водата, без значение от положението им.

Добивът на черна мида и бяла пясъчна мида се прави само посредством ръчен прийом (чрез леководолазна дейност). Стопанският улов се прави с годно уверение, издадено от ИАРА. Строго неразрешено е да се лови с дънни тралове и драгиране. Любителите рибари могат да задържат не повече от 3 кг от улова на миди.

ИАРА приканва: дано дружно да опазим и умножим рибното благосъстояние на България, като се отнасяме отговорно и с грижа към рибния запас!
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР