. В Северозападна България вече сигнализират за недостиг на овче

...
. В Северозападна България вече сигнализират за недостиг на овче
Коментари Харесай

Очакват се фалити на ферми в сектора на млекопроизводството frognews.bg

. В Северозападна България към този момент алармират за дефицит на овче мляко и продажба на животни. В област Бургас разноските в бранша са се повишили с към 30% спрямо предходната година.

„ До два месеца изкупните цени бяха на старите равнища. Едва от два месеца има едно повишаване на цената. Забелязва се нарастване, което ще кореспондира с разноските и ще сътвори положителни условия за бизнес в млечните ферми. От 0.75 лева сега цената доближава 1 лева за кравето мляко, овчето надвишава 2 лева От 1.20 лева предходната година, то увеличи цената си и това се дължи на търсенето “, уточни Михаил Михайлов, който отглежда животни и създава млечни артикули в средецкото село Драчево.

Причината е, че овцете са намалели, надлежно и млекодобивът.

„ Сега това се случва и с кравето мляко. След като отглеждането на животни попадне в неприятна среда на развиване, стартира понижаване на животните и на стадата. Например през септември тази година в община Средец ще бъдат премахнати две ферми – едната на 100 %, която има 300 крави, а другата на 80 %. Това е в резултат на неприятния бизнес климат, който съществува. Това ще докара до търсене на сурово мляко “, разясни Михайлов.

Той добави, че не чака проблем с неговата плантация, защото е затворил кръга на производството. „ Мандрите дълго време даваха ниска цена, а и не плащаха постоянно. Това докара до оттегляне на хората от този бизнес. Те минават в месодайно говедовъдство или пък работят земя и се отхвърлят напълно от този сложен бранш в селското стопанство “, уточни Михайлов.

Според него в случай че не се вземат ограничения или пазарът ще контролира бранша, или страната ще би трябвало да се намеси интензивно, с цел да не разреши да изчезне от пазара суровото мляко.

„ Освен моята плантация, в Странджа ще останат още 2-3 в Горно Ябълково и Факия. От 25-30 ферми преди 30 години, остават толкоз. И те са на път да преминат към месодайно говедовъдство.

В Бургас стопанството „ Христо Ботев “ предходната година ликвидира на 100% животните. Тенденцията е да понижават животните. Остават огромните ферми, които съумяват да се оправят, тъй като най-вероятно влагат от различен бранш на стопанската система. Самото произвеждане във типа, в който съществува сега е губещо “, добави Михайлов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР