В северната част на Перу археолози откриват масов гроб. Преди

...
В северната част на Перу археолози откриват масов гроб. Преди
Коментари Харесай

Защо децата Чиму е трябвало да умрат?

В северната част на Перу археолози откриват всеобщ гроб. Преди повече от 500 години тук са били принесени в жертва 140 деца и повече от 200 животни. Учените в този момент разкриват аргументите за кървавия обред.

Телата се намират едвам на 350 метра от брега на Тихия океан: 140 деца и към 200 млади лами са открити в гигантския всеобщ гроб, открит от археолози през предходната година в северната част на Перу наоколо до град Трухильо. Телата са от времето на културата Чиму и са положени в чудноват порядък: децата да гледат на Запад към Океана, а животните – на Изток към сушата.

На страниците на профилираното издание PLoS One в този момент учените от екипа на Габриел Прието от Университет Трухильо разкриват събитията към всеобщото жертвоприношение и хипотетичните аргументи.

Царството Чиму се простира по времето на своя подем през 15 век от днешна Лима по продължение на тихоокеанското крайбрежие към 1000 километра на Север до днешната граница с Еквадор. Чиму са познавали металообработката, селското им стопанство е разполагало със системи за напояване, а столицата Чан Чан, ситуирана в региона на Трухильо е била един от най-големите градове на Америка по това време. Градът е бил пленен от Инките през втората половина на 15 век.

Фактът, че в Чиму културата са участвали човешките жертвоприношения, беше известнен и до момента. Археолози са разкрили още през 70-те години при разкопки на Чан Чан телата на стотици млади дами, които явно са били жертвани при царски погребения.

Настоящата находка се намира малко отвън Чан Чан на брега на Океана и за нея беше обявено предходната година. Но в този момент учените са подготвени с догадка.

Всичко стартира инцидентно: през 2011 година локални поданици виждат десетки кости, които се разпиляват край дюните из цялата околност. В следствие археолозите откриват на повърхност 50 х 14 метра останките на 137 деца, трима възрастни и повече от 200 млади лами или алпаки.

Децата са момчета и девойки на възраст от 5 до 14 години, а животните са по-млади от 18 месеца (повечето даже по-млади от 9 месеца). Анализите демонстрират, че децата са били здрави и добре хранени, което отхвърля бедността като причина.

Чрез разбор на азотни и въглеродни изотопи учените откриват, че жертвите произлизат от разнообразни елементи на Царството Чиму. Проучването на скелетите демонстрира, че на децата, както и на животните са били отворени гръдните кошове, евентуално, с цел да се извади сърцето. При възрастните – две дами и един мъж – това не е по този начин.

Според учените, всички жертви са умъртвени в един проведен от жреци обред. Гробът е датиран от първата половина на 15 век, т.е. от късната фаза на Царството Чиму, което е завладяно към 1470 година

Детайли от находката разкриват, съгласно учените, вероятната причина за ритуала: Всичко е покрито от пълен пласт кал и тиня, в която е положен всеобщият гроб. Отпечатъци от стъпки и копита издават, че калта е била още мокра по време на жертвоприношението.

По тази причина учените допускат, че другояче доста сухото място по това време е било измъчвано от чести превалявания и наводнения. Те отдават внезапната смяна в климата на феномена Ел Ниньо, който и до ден сегашен провокира наводнения в региона.

„ Жертването на толкоз огромен брой деца и домашни животни съставлява инвестиция на забележителен запас за Царството Чиму “, пишат учените. „ Масовото жертвоприношение е опит да се умилостивят боговете, с цел да се понижи въздействието на някакво по-голямо събитие, провокирано от Ел Ниньо и което се е случвало в интервала от 1400 година до 1450 година “

Жертвоприношенията на деца се срещат в разнообразни култури, доста от които са спорни, пишат учените. Пример за това са хипотетичните жертвоприношения на деца от Картагенците в Северна Африка, които обаче биха могли да бъдат и римско откритие. Свидетелства за детски жертвоприношения има и от Европа, да вземем за пример в храм на територията на немската провинция Заксен – Анхалт, датиран от времето на прехода от Каменната към Бронзовата ера.

Учените обаче преглеждат по-нови времена и откриват деца принесени в жертва в културата на Ацтеките (Тенохтитлан), Инките в днешно Перу и в този момент в Чиму културата.

Инфо: Валтер Вилемс, SPIEGEL ONLINE.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР