В семейства с малки деца понякога има спор: кого бебето

...
В семейства с малки деца понякога има спор: кого бебето
Коментари Харесай

Учени: Как бебето избира любимия си възрастен

В фамилии с дребни деца от време на време има спор: кого бебето обича повече, мама или баща. Или може би даже баба или дядо? Или по-големите братя и сестри? 

Отговор дава  неонатологът и лекар по медицина Дженифър Браг.

„ Бебетата може да стартират да разпознават лица още през първите няколко дни от живота си. При раждането те могат да виждат едвам на 30 см пред себе си ",   обяснява тя.

Новороденото разграничава лица в непосредствена непосредственост до себе си, само че не може да фиксира погледа си. Затова очите му се реят. По-лесно то вижда движещи се обекти. На разстояние 20-30 см., на което нормално стои майка му, то вижда на флу – размазано, само че може да разграничи нейните страсти – наслада, яд,обида. 

Още до края на първия месец то бързо стартира да разграничава лицата на околните, а на 7 месеца то към този момент

избира познати лица пред тези на непознати

От доста ранна възраст бебетата са склонни да обичат майка си повече по много явни аргументи – разпознават нейния глас, с който са привикнали още от утробата, познават и миризмато ѝ, познават и усещат даже ритъма на сърцето ѝ..

Когато пораснат малко – някъде към 6-и до 9-я месец, вниманието им може да се насочи към таткото и към другите членове на фамилията.

Снимка: Getty Images

„ Предпочитанието тук е за индивида, който се грижи главно за бебето – това може да бъде бащата, изключително в случай че то се храни от шише, а таткото непрекъснато оказва помощ в тази активност. Вторият фактор е вниманието. Бебето се привързва към индивида, който най-често реагира на неговите обществени сигнали, като рев или усмивка. А това не постоянно е майката  “, обяснява педиатърът доктор Алиса Кубан.

Как родителите могат да засилят привързаността

Оказва се, че има способи да спечелите благоразположението на вашето бебе.

„ В началото определящият фактор за „ любовта “ на бебето и това кой го храни. И желанията на мъника са ориентирани към него   “, споделя д-р Кубан.

Когато детето се научи да седи и стартира да играе независимо, целите може да се трансформират. Най-добрият метод родителите да се свържат с детето си е посредством играта, само че в тази игра мама и баща би трябвало интензивно да се включат.

„ Детето, което построява мощна връзка и обвързаност от най-ранна възраст, е по-вероятно да има дълготрайни и постоянни връзки и като възрастен. Ключът към построяването на мощна връзка с хлапето, е да се наслаждавате на времето, което прекарвате дружно, и да реагирате на неговите знаци “, споделя Дженифър Браг.

Мона Василева / Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР