В семената на бадема е открито вещество, което се съдържа

...
В семената на бадема е открито вещество, което се съдържа
Коментари Харесай

Какво е амигдалин и какви ползи има

В семената на бадема е намерено вещество, което се съдържа и в доста плодове. Години наред веществото е считано за витамин и причислено към група В под името витамин В17.

Сега е открито, че става въпрос за витаминозно съединяване, в молекулата на което влиза едно съединяване цианид и едно бензалдехид и две съединения глюкоза, свързани крепко. Веществото е известно и с името амигдалин.

Наричат го най-противоречивото вещество, само че никой не оспорва неповторимите му свойства и най-много антираковото му деяние. Смята се, че амигдалинът може да унищожава ракови кафези, без да засегне здравите. Има и способността да облекчава хипертоничните недоволства, артритните рецесии и да забавя стареенето.

Противоречивостта му се показва в това, че при приложимост може да настъпи отравяне, тъй като цианидът, който унищожава раковите кафези, може и да натрови тялото, в случай че бъде предозиран. Освен това попаднал във високи дози в организма, цианидът нарушава някои клетъчни процеси, блокирайки достъпа на О2 до органи и кафези, а това води до главоболие, световъртеж и изнемощялост.

Лечебните свойства на амигдалина се изясняват по този начин: знае се, че раковите кафези гълтам витамин В17, който изпуска цианид и ги унищожава. Освен това рак поражда при недостиг на амигдалин и след набирането му заболяването отминава. Това са единствено хипотези, тъй като сигурни доказателства към момента няма. Изследванията върху амигдалина не престават.

 Aмигдалин

Въпросът за дозата е от изключителна значимост предвид на заплахите, които крие използването му. Набавянето на амигдалин му от хранителни артикули не се счита за рисково. При 7 кайсиеви ядки или прасковени ядки дневно, съдържащи амигдалин, се счита, че няма да настъпи нищо обезпокоително за здравето.

Освен в костилките на кайсията и прасковата, амигдалин се съдържа още в горчивия бадем, черешата, сливата, вишната и гроздето. Лененото семе също е източник на В17, а също и плодове като ягода, малина и ядки кашу.

Смята се, че възприятието на отмалялост и нарасналият имунен недостиг са признаци за дефицит на В17, който се отстранява най-лесно посредством храни, съдържащи скъпия амигдалин.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР