В село Новоселци, Видинско, беше установен рекорден брой недействителни бюлетини,

...
В село Новоселци, Видинско, беше установен рекорден брой недействителни бюлетини,
Коментари Харесай

Повече от 40% от бюлетините във видинско село се оказаха недействителни

В село Новоселци, Видинско, беше открит рекорден брой недействителни бюлетини, като от общо 322 открити в изборната урна, 143 се оказаха недействителни. Главната причина, по думите на комисията и специалистите, е че хората не са знаели как правилно да попълнят бюлетините.

Според Ваня Микова, секретар на 76-та СИК в община Видин , хората се сблъскват с проблеми, когато би трябвало да гласоподават за общински съветници с преференции. Голяма част от гласоподавателите или не схващат по какъв начин да гласоподават или изобщо не попълнят бюлетините.

" Рекордът ни - в една секция от 322 бюлетини, открити в урната - 143 мисля, че бяха недействителни ", съобщи Даниел Боянов, ръководител на ОИК- Видин.

" И през 2015, и през 2019 година следим доста висок дял на недействителните бюлетини при гласуването за общински съветници. Това в този момент се повтаря. Има няколко аргументи - недобрата осведомителна акция, може би индиферентност от страна на гласоподавателите за това по какъв начин наподобява, какъв е дизайнът на бюлетината ", счита Ива Лазарова - изпълнителен шеф на Институт за развиване на обществената среда.

Неправителствени организации в продължение на години приканват ЦИК да изследва аргументите за този проблем. От своя страна, секционната комисия в Новоселци се изненада от огромния брой гласоподаватели на локалните избори.
 Организиран транспорт на гласоподаватели, агитиращи членове на СИК и прозиращи паравани на вота
Организиран транспорт на гласоподаватели, агитиращи членове на СИК и прозиращи паравани на вота

Набюдатели откриха и придружители на очевидно здрави хора да гласоподават вместо тях
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР