В селата към община Сатовча няма закрито нито едно училище

...
В селата към община Сатовча няма закрито нито едно училище
Коментари Харесай

В община Сатовча не закриват училища, дори децата в клас да са под 20

В селата към община Сатовча няма закрито нито едно учебно заведение или детска градина, макар че в доста от тях броят на децата е под 20. От общинската администрация споделиха, че не желаят да закриват образователните заведения, защото се надяват, че след време броят на учениците ще се усили. В учебното заведение в село Долен се образоват единствено 16 деца, от 2016 година е оповестено от Министерството на образованието за предпазено.

Долен, Сатовча Сатовча

Училището в село Долен съществува повече от 160 години, при основаването му са се обучавали към 250 деца. Днес обаче в образователното заведение има единствено две паралелки от по няколко деца в разнообразни класове. Няма деца, които да се образоват във втори, четвърти и шести клас и има единствено един първокласник.
Валентин Маневски, шеф на Основно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий ”: За идната образователна година имам 4 ученика за първи клас, само че като цяло наклонността е и в идващите няколко години да няма учебно заведение и в село Долен. Не желая да бъда неприятен оракул, само че един ден, когато учебното заведение в село Долен бъде закрито и селото умира.
Въпреки че близо 18 години към този момент децата се образоват в слети паралелки, съгласно учителите се реализират положителни резултати. Родителите също са удовлетворени от образованието, което получават децата им. Ако учебното заведение бъде закрито, учениците ще би трябвало да пътуват до Сатовча, което е на към 10 километра.
Силвета Маневска: Само за тази зима и есен се изселиха повече от 50 индивида, отидоха в Гоце Делчев, тъй като няма работа, учебното заведение остана със слети класове и всеки търси да си усъвършенства живота на детето, да му даде положително начало.
Училището в селото е предпазено и по тази причина получава спомагателни пари за заплати и възстановяване на материалната база. Подобен е казусът и в детска градина в селото. В момента там има едвам 14 деца. Ако обаче броят им падне под 12, ще би трябвало общинският съвет в Сатовча да реши дали детското заведение да продължи да съществува или да бъде закрито.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР