В сектор Рибарство“ ще работим с ясен анализ и целеви

...
В сектор Рибарство“ ще работим с ясен анализ и целеви
Коментари Харесай

В сектор „Рибарство“ ще се работи с ясен анализ и целеви проекти

„ В бранш „ Рибарство “ ще работим с явен разбор и целеви планове “. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев пред Консултативния съвет по риболовство. В срещата участваха заместник-министър Георги Събев и специалисти от министерството.

В тази връзка ще се разпореди проучване за бранша, с цел да се разпознават потребностите и дефицитите във връзка с инфраструктурата. Предвижда се да се заложат целеви планове в бъдещата Програма за морско дело, риболовство и аквакултури (ПМДРА). Така посредством изследването ще се обясни какви съответни действия би трябвало да предприеме страната, отбелязва министър Гечев.

Според него насоките в Програмата за морско дело и риболовство са верни, само че има пропуски при планирането преди подготовката й. А има капацитет за развиване при развъждането на аквакултури освен в Черно море, само че и по река Дунав  и навътре в страната. „ В рибарството има опити за коопериране и можем да развиваме това отсега нататък “, означи аграрният министър.

Представителите на сектора са сложили въпроса са опциите и обмисля ли се страната да си върне стопанисването на рибарското пристанище в Аспарухово. Според земеделския министър това не е проучвано и в идващите дни ще бъде предоставена инспекция за това какви са разновидностите.

Актуалното положение на „ Рибни запаси “ ЕООД бе показано от шефа на сдружението Георги Тодоров. Той осведоми, че сега капиталът му е близо 9.5 млн. лв., само че има насъбрани загуби от локални налози и такси, и амортизационни. По думите му сдружението е натоварено с активи, които не генерират финансов запас.

Плановете на държавното сдружение са да усъвършенства изискванията и сигурността на двете пристанища, на които е оператор – в Созопол и в Балчик. Допълнително „ Рибни запаси “ ЕООД се приготвя да бъде бенефициент по ПМДРА през идващия програмен интервал. За Созопол е плануван план за удължение на кейовата зона, а за Балчик – цялостна реорганизация на пристанищната зона. Участниците в съвета взеха решение в период до 10 работни дни да се даде настояща информация за положението на парцелите на „ Рибни запаси “ ЕООД.

Постигнато е и съглашение до края на септември, с смяна на наредбите, да бъде написано условие всички добивани диви миди да минават през филтриране.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР