В сектор Рибарство“ ще работим с ясен анализ и целеви

...
В сектор Рибарство“ ще работим с ясен анализ и целеви
Коментари Харесай

Министър Гечев: В сектор „Рибарство“ ще работим с ясен анализ и целеви проекти 

В бранш „ Рибарство “ ще работим с явен разбор и целеви планове “. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев пред Консултативния съвет по риболовство, който се организира в четвъртък следобяд. В срещата участваха заместник-министър Георги Събев и специалисти от министерството.

„ Ще възложим проучване за бранша, с цел да идентифицираме потребностите и дефицитите във връзка с инфраструктурата. Предвиждаме да заложим целеви планове в бъдещата Програма за морско дело, риболовство и аквакултури (ПМДРА) ”, добави министър Гечев. Той посочи, че посредством изследването ще се обясни какви съответни действия би трябвало да предприеме страната.

Относно Програмата за морско дело и риболовство министър Явор Гечев уточни, че насоките са верни, само че има пропуски при планирането преди подготовката й. Според него има капацитет за развиване при развъждането на аквакултури освен в Черно море, само че и по р. Дунав  и навътре в страната. „ В рибарството има опити за коопериране и можем да развиваме това отсега нататък “, означи аграрният министър.

„ Планът е упорит, само че ще създадем всичко допустимо в границите на мандата на настоящето управление на министерството. Надяваме се по-късно вие да следите за осъществяването. В лицето на страната имате сътрудник “, акцентира министър Гечев. И добави, че служебните кабинети работят бързо, тъй като са формирани от специалисти. 

Представителите на сектора сложиха въпроса какви са опциите и обмисля ли се страната да си върне стопанисването на рибарското пристанище в Аспарухово. Земеделският министър отговори, че въпросът не е проучван и в идващите дни ще бъде предоставена инспекция за това какви са разновидностите.

Актуалното положение на „ Рибни запаси “ ЕООД бе показано от шефа на сдружението Георги Тодоров. Той осведоми, че сега капиталът му е близо 9,5 млн. лв., като има насъбрани загуби от локални налози и такси, и амортизационни. По думите му сдружението е натоварено с активи, които не генерират финансов запас.

Визията на държавното сдружение е да усъвършенства изискванията и сигурността на двете пристанища, на които е оператор – Созопол и Балчик. Допълнително „ Рибни запаси “ ЕООД се приготвя да бъде бенефициент по ПМДРА през идващия програмен интервал. За Созопол е плануван план за удължение на кейовата зона, а за Балчик – цялостна реорганизация на пристанищната зона. Участниците в съвета взеха решение в период до 10 работни дни да се даде настояща информация за положението на парцелите на „ Рибни запаси “ ЕООД.

Бе реализирано и съглашение до края на септември, с смяна на наредбите, да бъде написано условие всички добивани диви миди да минават през филтриране. В рамките на срещата бе коментирана и темата  за квалифициране на регионите за рандеман на двучерупчести – миди и стриди.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР