В сблъсъците, в които прераснаха протестите в Етиопия от сряда

...
В сблъсъците, в които прераснаха протестите в Етиопия от сряда
Коментари Харесай

16 са жертвите на протестите, прераснали в насилие в Етиопия

В конфликтите, в които прераснаха митингите в Етиопия от сряда насам, са убити 16 души, съобщи Франс прес, като се базира на известие на представители на правозащитната организация "Амнести интернешънъл ".

Насилието избухна първо в сряда в столицата Адис Абеба. Тогава последователи на опозиционния водач Джауар Мохамед излязоха по улиците, започнаха да издигат барикади и да палят автомобилни гуми. Причина за митинга им беше, съгласно последователите на Мохамед, опит на етиопската полиция да в профил защитата на опозиционера и да го направи по този метод уязвим за офанзиви против него от страна на негови политически съперници. Полицията отхвърля тези изказвания.

Протестите бързо обгърнаха и редица градове, в които протестиращите блокираха улиците. Според "Амнести интернешънъл " някои от 16-те жертви са били пребити до гибел с прътове и посечени с мачете, че против стачкуващите са употребявани огнестрелни оръжия и че цели къщи са били опожарени.

Днес министерството на защитата разгласи, че разполага военни в седем региона на страната, в която обстановката остава напрегната.

Джауар Мохамед упрекна премиера Абий Ахмед, който по-рано този месец бе почетен с Нобелова премия за мир, че се държи като деспот. Мохамед не изключи също така опцията да се кандидатира против Ахмед на изборите в Етиопия следващата година, добавя Ройтерс.

Джауар Мохамед е създател на опозиционната медийна група Оромия Медия нетуърк. Той беше политически съдружник на премиера модернизатор. Двамата са представители на най-многобройната етническа общественост в Етиопия - оромо. Отношенията сред тях наскоро се утежниха, откакто Мохамед разкритикува намерено някои от промените на премиера.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР