В създалата се ситуация с хвърлените в публичното пространство по

...
В създалата се ситуация с хвърлените в публичното пространство по
Коментари Харесай

Георги Бабев, Градус АД: До дни ще стане ясно за какво и за колко съдим Илчовски

В създалата се обстановка с хвърлените в общественото пространство по „ Градус “ АД обвинявания, ми бяха делегирани правата да направя цялостна инспекция, сподели пред Георги Бабев, самостоятелен член на борда на шефовете на " Градус " АД. За първи път управлението на сдружението проговори пред непечатна медия.
Обвиненията бяха в две посоки, едното е за фиктивни покупко-продажби, а другото за занижени цени, от което ние сме се възползвали, като сме го притискали да купуваме от него (бел. ред. - ). Обещах, че ще разкрия цялостната информация пред всички и това към този момент е реалност. Изнесохме отчет със всички покупко-продажби на дъщерното сдружение " Градус 3 " от 2017 година до в този момент, до 30 април, 2021 година, където направихме относителен разбор на всичките ни покупко-продажби в съпоставяне със покупко-продажбите към въпросното лице, уточни Бабев.
Според него, безусловно лъжливи са изказванията, че има кухи покупко-продажби, с цел да излезе сдружението на фондовата борса. Абсолютно всички покупко-продажби са действителни, с доставени артикули, съответно регистрирани пред инситуциите, пред Национална агенция за приходите, с платени налози, увери той. Първо бяха представени някакви бомбастични фиктивни покупко-продажби в размер на 60-70 милиона лв.. Искам да подчертая, че в следствие въпросното лице цитираше договорка към него за 2 милиона лв.. Имайте поради, че е в размер на 250 милиона, като тази договорка съставлява 0,8% от оборота, съобщи Бабев.
Другото, което желая да подчертая, е, че оборотът по никакъв метод не въздейства на оценката на компанията, което ясно е записано в проспекта за общественото предложение. Дълги години сме имали покупко-продажби към господин Илчовски, той е един от огромните производители в България на зърнени култури, ние имаме най-големия фуражен цех в България и произвеждаме фуража си за задачите на нашия бизнес, сподели Бабев.
През 2017 година „ Градус ” има размер на доходи от продажба на зърнени култури, който е сред 2 и 4,5 пъти по-голям на годишна база, в сравнение с която и да е друга година в интервала 2016 – 2020 година – по какъв начин се е получило по този начин? Обяснихме деликатно в разбора и в справката за покупко-продажбите, че оборотът ни е в действителност доста огромен, само че това е съпътстващ бизнес и не е фокус на компанията. В идващите години с доста по-малки обороти в този бизнес – търговия със зърна, ние реализираме съвсем същата облага като безспорна стойност. Брутния марж от 4% за 2017-а стига до 12-15% през идващите години.
Събранието на акционерите, планувано за 11 юни в Стара Загора, ще се организира и на него ще се гласоподава следващ дял на акционерите, сподели Бабев. Компанията е раздала по време на обществения си живот над 40 милиона лв. на своите акционери, което в допълнение оборва всички изказвания за фиктивни покупко-продажби и обороти, в случай, че щом облагата се разпределя сред акционерите, тя е изцяло действителна. През годините сме създали над 37 милиона лв. вложения назад в разгръщане на главния ни бизнес, тъй че на 90% ние сме си изпълнили уговорката към акционерите. Искам да подчертая, че компанията към днешна дата е с нулев дълг, това демонстрира, че е рентабилна и има сериозен бизнес и това е съображение за мениджмънта да предлага за в бъдеще нарастване на дивидента за акционерите, сподели Бабев.
Клиентите на „ Градус “ са международни конгломерати като имена, имаме доста сериозен експорт и за Турция, тъй че за фиктивни обороти не може да се приказва, безапелационен е Бабев.
Ако на това заседание миноритарен акционер изиска данни за осъществени заплащания по банков път, които да дават отговор на издадени фактури през 2017 година, ще бъдат ли те предоставени от „ Градус ”? Имайте поради, че разкриването на тази информация визира и трети страни и ние като цяло по закон нямаме право да разкриваме такава информация, която би навредила на наш клиент, посочи Бабев. Това,, е изцяло задоволително, като имайте поради, че спомагаме на всички институции и сме отворени за всевъзможни инспекции, добави той.
Защо господин, а точно, че министър председателят Бойко Борисов му е съдействал за освобожзаване на онази пратка с яйца в Турция?
По принцип, отговори Георги Бабев, активността на едно държавно управление би трябвало да е отбрана и поддръжка на българския бизнес и основаване на добра среда за правене на бизнес. Връзките на господин Ангелов и премиера съгласно мен са мощно преекспонирани. Наистина господин Ангелов сподели някои неща в комисията, които действително по-късно той съобщи, че ще ревизира, тъй като господин Ангелов прави хиляди покупко-продажби на година, той не може да помни всяка договорка, сподели Бабев.
На въпрос по какъв начин ще ревизира дали се е познавал или не с един човек и дали му е съдействал за значима част от неговия бизнес в прилежаща страна, Бабев отговори: „ Не е в естеството на работата на господин Ангелов да се изявява по така наречените комисии, тъй като не знам по какъв начин Ви се стори и самата комисия. Защото е неправилно, а в някои страни и подсъдно да се хвърлят погрешни изказвания без доказателства и то за обществена компания. За такива неща в чужбина регулаторните органи налаган жестоки наказания. Защото „ Градус “ не е господин Ангелов, а благосъстоятелност на над 1000 акционери, които са пенсионни и застрахователни сдружения, интернационалните банки. Прецедент е да влязат огромни банки като акционери и да купят дялови участия в „ Градус “, непознати акционери и над 1000 физически лица. “
„ Пуснахме сигнал и в Комисията по финансов контрол за пазарна операция от лицето, което споменахте, тъй че ще предприемем всички дейности и сме длъжни да го създадем. За помощ от страната не може да се приказва, в случай, че „ Градус “ е водач на европейския пазар в сегмент разплодни яйца. Това безусловно оборва изказванията, че ние сме го постигнали това с помощта на някаква политическа поддръжка и де факто е обидна за всички над 1300 чиновници, които работят в тази компания “, сподели още Бабев.
До дни ще стане ясно и какви тъкмо правосъдни искове завежда сдружението против Светослав Илчовски - като предявени искания и търсено обезщетение.

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР