В съвременния град котката е един от най-обичаните домашни любимци.

...
В съвременния град котката е един от най-обичаните домашни любимци.
Коментари Харесай

Вреди от ранното кастриране на котката - митове и реалност

В актуалния град котката е един от най-обичаните домашни любимци. Тя носи наслада на своите стопани и основава уют в къщата. Но в това време е живо създание със лични потребности, присъщи на природата. Някои от тях от време на време предизвикват безпокойствие на притежателите и. Например потребността от продължение на рода.

Възрастните котараци могат да проявят експанзия към своите стопани и да оставят миризливи следи, до момента в който котките по време на разгонване безпокоят стопаните си със мощни мяукания и опити да се измъкнат от къщата, с цел да намерят сътрудник. Не всеки има опцията и желанието да отглежда котенца и по-късно да се нагърби с неудобството да откри нови домове за бебетата. Кастрацията на котката е един от методите за попречване на поведенчески проблеми и раждане на нежелано поколение.

Това е сериозна интервенция, макар че е практикувана от ветеринарите. Необходимостта от нея би трябвало да бъде деликатно премислена от притежателя на животното. Ако притежателят е сигурен, че няма желание да се занимава с отглеждане и животното няма противопоказания за интервенцията, би трябвало да се реши въпросът за времето на нейното осъществяване. Ранната кастрация на котката има преимущества и дефекти спрямо кастрацията, осъществена по-късно в живота.

Предимства на ранната кастрация на котката

- Кастрацията, осъществена преди котето да бъде взето в нов дом, предотвратява неконтролираното размножаване.

- Ранната кастрация на котката понижава вероятността от нежелано държание, като маркиране с урина, уриниране на неверно място и експанзия.

- Ранната кастрация на котката доста понижава риска от развиване на тумори на млечната жлеза при котки.

- Предотвратява болести на репродуктивната система (гнойно инфектиране на матката, кисти на яйчниците, тумори на матката и др.) при котки.

- Предотвратява простатит и хиперплазия на простатата при котки.

- Намалява вероятността от астма и гингивит.

- Повечето изследвания демонстрират, че спрямо кастрацията в по-късна възраст, ранната кастрация на котката е по-лесна за животните. Наблюдава се по-бързо възобновяване на котките след кастрация, когато те са по-млади.

Потенциални вреди от ранното кастриране на котката

 Митове и истини за ранното кастриране на котката

Собствениците на животни постоянно са загрижени за въпроса дали е целесъобразно да излагат на риск към момента неоформеното тяло на малко коте. Най-често те показват няколко съществени фактора, които принуждават човек да се отнася деликатно и да обмисли рисковете от ранната кастрация на котката:

Риск от затруднения по време на упойка

Понастоящем медикаментите, употребявани при анестезията, са безвредни за кученца и котенца на възраст от шест седмици. Освен това преди интервенцията котето ще бъде прегледано от ветеринарен доктор, ще му бъде направена термометрия, лабораторни кръвни проучвания, а при нужда ще бъде изработен и обзор на сърцето. Котето ще бъде позволено да се подложи на интервенция единствено в случай че няма противопоказания.

Затлъстяване на котката след ранна кастрация

Сред притежателите на котки битува мнението, че кастрираните животни бързо наддават на тегло. Всъщност не всички животни са предразположени към затлъстяване след интервенция. Във всеки случай вашето животно няма да напълнее, стига да се храни рационално и да му се обезпечат условия за придвижване.

По време на лабораторни наблюдения е открито, че кастрираните котараци се нуждаят от 28%, а кастрираните женски котки - 33% по-малко калории, с цел да поддържат обикновено телесно тегло, в сравнение с преди интервенцията. Няколко изследвания, фокусирани върху възрастта при кастрация и затлъстяването при котки, демонстрират, че кастрацията на 7-седмична възраст понижава риска от затлъстяване в съпоставяне със кастрацията на 7-месечна възраст.

Котенцата, кастрирани в ранна възраст, не наддават наднормено тегло до края на интервала на напредък. В бъдеще те изискват ограничение на калориите в диетата си, тъкмо както животните, оперирани след пубертета. В момента производителите на храни за животни създават специфични храни за стерилизирани котенца, които регистрират характерностите на развиването и растежа на животните след ранна кастрация.

Намаляване на височината на котката след кастрация

 Кастрирана котка

По-рано се смяташе, че котенцата, кастрирани преди 6-месечна възраст, след това могат да бъдат по-малки на височина и размер от своите некастрирани връстници. Изследванията потвърждават, че това не е по този начин. Рентгеновите фотоси, осъществени на групи котки, кастрирани на възраст 7 седмици, 7 месеца и некастрирани, демонстрират, че затварянето на растежните пластини на лъчевата кост и лакътната кост при кастрирани и от двете групи става по-късно, в сравнение с при некастрирани животни.

Въпреки това, разликата в дължината на костите при котките и от трите групи е незначителна и пада в естествените граници. От това можем да заключим: вместо да аргументи прекъсване на растежа, ранната кастрация може да докара както до естествен напредък, по този начин и до нараснал напредък.

Предразположеност към болести на отделителната система

Доста дълго време аргументът против ранната кастрация е, че тази процедура може да усили риска от развиване на уролитиаза при котки, защото развиването на пикочно-половите органи се забавя и диаметърът на уретрата остава дребен, което нарушава нейната проходимост.

Противно на това мнение, данните от рентгеноконтрастно проучване на пикочните пътища, извършено в Университета на Флорида, демонстрират, че диаметърът на уретрата при котки, кастрирани на 7 седмици, 7 месеца и некастрирани, е съвсем идентичен, макар че външните гениталии при кастрирани котки и от двете групи остават недоразвити спрямо некастрирани животни.

Необратимостта на котешката кастрация

Един от очевидните дефекти на кастрацията при котките и като цяло е необратимостта на процедурата. На възрастта, на която се прави ранна кастрация, не постоянно е допустимо тъкмо да се оцени изложбеният капацитет на животното и неговата стойност за разплод. След интервенцията, даже в случай че притежателят желае да възвърне репродуктивната функционалност на домашния любим и да получи поколение от него, това ще бъде невероятно. Въпреки това, мнението, че в случай че котката не е родила и котъракът в никакъв случай не е взел участие в чифтосване, те ще бъдат физически по-малко здрави от техните родственици, участващи в размножаването, не е доказано по време на многочислени наблюдения на животни. Необходимостта от раждане и чифтосване за здравето на животните е мит.

Намалена интензивност на котката след кастрация

 Кастрираните котки са мързеливи

Понякога измежду притежателите на кучета и котки можете да чуете мнението, че ранно кастрираните животни имат по-лошо здраве, по-малко дейни и игриви, не се стремят да поддържат връзка със притежателя и роднините и са по-малко податливи на образование. Резултатите от 37-месечно изследване на 263 кастрирани котки от приюти описват друга история. Котките са разграничени на две групи – кастрирани преди 24-седмична възраст и по-късно. Изследователите организираха телефонни изследвания на новите притежатели и взеха поради медицинските досиета. Оказа се, че котките, които са претърпели ранна кастрация, не боледуват по-често и се приспособяват към новия си дом по същия метод като останалите.

Според резултатите от друго изследване, извършено от Университета на Минесота, се оказа, че поведенческите характерности на котки, кастрирани на 7 седмици и на 7 месеца, са сходни. Кастрираните котки и от двете групи драговолно поддържат връзка с хората и не проявявяват равнодушие към другите животни. В съпоставяне с тях некастрираните котки демонстрират по-малко обвързаност към хората и повече настъпателност.

Друго огромно изследване, което наблюдава ранно кастрирани котки в продължение на доста години, открива, че след ранна кастрация животните са по-склонни да станат плахи и по-малко склонни да станат хиперактивни, спрямо животните, кастрирани след 6 месеца. Също по този начин е маркирано, че честотата на експанзия както към хора, по този начин и към членове на техния личен тип при възрастни котки, кастрирани в ранна възраст, е доста понижена в съпоставяне със същите равнища при котки, кастрирани по-късно. От това можем да заключим, че кастрацията, в това число ранната кастрация, трансформира държанието: понижава вътревидовата и междувидовата настъпателност, само че не прави животното апатично и летаргично.

Кастрация и проблеми с държанието на котката

Независимо от възрастта, на която се прави интервенцията, кастрацията не подсигурява освобождение от всички поведенчески проблеми. Животните от раждането се разграничават доста едно от друго по темперамент и характер, тъй че е невероятно тъкмо да се предскаже държанието на кастрираната котка. Много котки стават по-спокойни, животът до тях става по-удобен за техните притежатели. Въпреки това, даже кастрираните животни могат да проявят експанзия и неприятни привички, които нормално са свързани със половото държание. Причината за такива проблеми постоянно не е неприятният темперамент на животното, а здравословни проблеми или липса на образование.

Вижте също:

- Грижи за кастрирана котка;

- Хранене на кастрирана котка;

- Какво ще стане в случай че не кастрирам котката;

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР