В същността си разработките на технологичните гиганти гравитират около изработката

...
В същността си разработките на технологичните гиганти гравитират около изработката
Коментари Харесай

Microsoft и Google ще разкрият подобрения в квантовия компютър

В същността си разработките на софтуерните колоси гравитират към направата на работещ кюбит – главната градивна единица на квантовите машини

Още по тематиката
Квантово бъдеще

Суперкомпютрите се доближават до действителността и към този момент се мисли за тяхното бизнес приложение
18 дек 2015
Квантов банкер в стъкларска фабрика

Цветан Василев пробва по едно и също време да е вложител и да не е вложител в Сърбия
11 фев 2014 Две от най-големите софтуерни компании в света - Microsoft и Гугъл, ще положат началото на нова епоха в развиването на квантовите изчислителни системи, като в близко бъдеще би трябвало да разгласят постигнатите резултати в сферата, оповестява Financial Times. Според изданието по този начин може да станат факт до неотдавна считани за непостижими хрумвания и ще се подобрят доста опциите и скоростта на деяние на изчислителните машини.

Ръководителят на квантовия екип на Microsoft Тод Холмдал разяснява, че " имаме опция да открием отговор на необятен набор от задълбочени проблеми, за които на елементарен компютър ще отнеме извънредно дълго време да позволи ".

Разработките на софтуерните колоси гравитират към направата на работещи кюбити – главната градивна единица на квантовите машини (битове при обичайните компютри). Според Холмдал Microsoft е " в действителност близо " до работещи прототипи, което може да стане действителност до пет години. Но по мнението на други в сектора тази прогноза е много оптимистична. Майк Мейбери от Intel Labs твърди, че " занапред предстоят най-малко 10 години на еволюция на технологията ", преди да може да се счита, че е реализиран действително резистентен механизъм. В по-общ проект измежду революционните функционалности на въпросните квантови системи се подреждат такива като преструване на молекули, което значи пробив във фармацевтиката, увеличение потенциала на машинното самообразование и, несъмнено, ускоряване на изчислителните процеси.

Двата огромни

Въпреки че работи по направлението от 12 години, Microsoft към момента не е подготвена с публична последна версия на кюбити. За съпоставяне - IBM изкарва сходна през 1998 година, последвана от холандската DWave през 2011 година Независимо от това обаче дизайнът на кюбита на софтуерния колос е нов и нетестван и ако се окаже сполучлив, ще има страховит капацитет.

Кюбитът на Microsoft е планиран да се оправи с най-големия минус на технологията - машините остават в квантово положение за доста малко време и резултатите са сложни за разчитане. Предполага се, че ще може дейно да разделя електрони, тъй че даден тип информация да се съхранява на доста места едновременно. Това ще подкрепи стабилизирането на цялата система и ще ограничи загубата на скъпи данни. Дали компанията ще успее в начинанието си и тъкмо кой от всички играчи в бранша ще вземе превес не е ясно, само че се знае едно – създаването на работещ кюбит е едвам първата от доста стъпки към крайното завършване на плана.

Що се отнася до Гугъл, задачата на интернет колоса е малко по-различна – експертите в групата се пробват да показват първата по рода си проява на квантов компютър, който да прави оперативна активност по отношение на сегашните настоящи компютри. Тази пресечна точка на двете технологии е известна в софтуерните среди като " квантово предимство " и съгласно професора по квантови изчислителни системи към University of Southern California Даниъл Лидар " ще означи връх в сферата ".

Гугъл разгласи, че тества въпросната си 49-кюбитова система, като инспекцията включва разрешаването на проблеми, заложени над опциите на елементарен компютър. Успехът и при този план не е сигурен, като даже и при удобни проби проблемите в моделите ще останат и в бъдеще. Но все пак технологията последователно се усъвършенства. " Всичко това се случва. Приемете го като проучването на Космоса. Ще изпратим хора на Луната ", разяснява Холмдал пред Financial Times.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР