В САЩ учените проведоха проучване, което обяснява връзката между липсата

...
В САЩ учените проведоха проучване, което обяснява връзката между липсата
Коментари Харесай

Липсата на сън води до натрупване на мазнини по корема

В Съединени американски щати учените организираха изследване, което изяснява връзката сред неналичието на сън и образуването на висцерална лой по корема . Резултатите бяха оповестени в научното списание Journal of the American College of Cardiology, на което се позоваха локални медии. Проучването е извършено сред 2013 и 2018 година при 12 здрави индивида без затлъстяване на възраст от 19 до 39 години.

В първата фаза участниците не можеха да спят денем в продължение на няколко седмици, а нощният сън беше стеснен до четири часа. На втория стадий сънят не беше стеснен по никакъв метод. По време на опита учените направлявали цялата храна, употребявана от участниците.

При ограничение на съня приемът на протеини се усилва с 13%, а на мазнини със 17%, до момента в който равнищата на интензивност остават повече или по-малко непрекъснати. Максималното насъбрано тегло на първия стадий от проучването е към 500 грама. В същото време мазнината в корема се е нараснала с 11 %. Според учените това се дължи на обстоятелството, че в интервали на бодрост човек продължава да се храни и колкото по-малко спи, толкоз повече яде. Така, че лишените от сън участници употребяват приблизително 300 калории повече.

При втората фаза на проучването, в която количеството на съня не е лимитирано, участниците стартират да ядат по-малко, само че висцералната лой продължава да се натрупва. Според създателите на проучването занапред ще учат това събитие.

Авторът на опита, професор по сърдечно-съдова медицина Виренд Сомърс , означи, че над една трета от възрастните американци постоянно не си доспиват заради особености на метода на живот, като да вземем за пример заради работа нощем или поради привързаност към обществени мрежи. Такъв режим може да докара до увеличение на % на висцералните мазнини в тялото. За да се избегне това, Сомърс предлага задоволително сън, а в случаите, когато има липса на сън, човек би трябвало да се движи повече и за не преяжда .
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР