В САЩ проектът се провали, но в Румъния може и

...
В САЩ проектът се провали, но в Румъния може и
Коментари Харесай

Румъния с амбициозни планове - ще строи мини атомни централи

В Съединени американски щати планът се провали, само че в Румъния може и да стане: американска компания желае да построи шест мини АЕЦ. Румънското държавно управление разпорежда огромни очаквания на плана. След локалните хора обаче настроенията са разнообразни.

Министърът на енергетиката наРумънияСебастиан Бурдуя беше изпълнен с горделивост, когато през март излезе пред представители на печата и назова деня „ исторически “. Германската социална медия АРД отбелязва, че площадката запървите в Европа модулни атомни реакторище се намира край Дойчещи – обитаемо място с към 4 000 поданици на 90 километра северно от столицата Букурещ. Тези реактори са толкоз компактни, че не се инсталират на части, а просто се транспортират до мястото в изцяло подготвен тип. Технологията за дребните модулни нуклеарни реактори е на американската компания NuScale.

Румънското държавно управление си е сложило за цел да стане пионер в тази област, с цел да може в бъдеще да продава своя опит и на други страни в Европа, показва още АРД. " В продължение на доста години Румъния беше привикнала трудно да догонва останалите страни в модерните развития. Сега е време ние да дефинираме бъдещето на света. Абъдещето на енергетикатае точно това ", е представен да споделя министърът.

Въпроси към сигурността на реакторите

Много специалисти настояват, че модулните атомни реактори SMR са доста по-безопасни от стандартните огромни атомни централи и че при положение на нуклеарна повреда към този момент няма да е належащо да се изтеглят хора. Но против тях са ориентирани и рецензии.

Михня Матаче от " Грийнпийс-Букурещ “ счита плана за опасен и рисков, още повече, че към момента няма никакъв на практика опит с употребата на такива уреди. " Местните хора, доста от които са небогати, се тормозят, че безусловно за една нощ зад градинката им ще изникне атомна централа. Строителната площадка е единствено на към 200 метра от центъра на селото ", споделя специалистът.

Хората в селото в действителност са обезпокоени, се показва в репортажа на АРД. От друга страна те се опасяват да не си навлекат гневя на локалните управляващи и отхвърлят да назоват същинските си имена. Една жена, която живее тъкмо до бъдещата площадка, сочи към оградата и споделя, че се тормози за двете си деца. " Мисля, че ще бъдат в заплаха ", споделя тя за АРД. А различен гражданин на Дойчещи е още по-краен: " Експериментират с нас като с морски свинчета ", декларира той.

Източник на богатство?

Заместник-кметът на селото Алин Исмаил вижда нещата по различен метод и счита, че страхът е непростим. Той си спомня за съпротивата преди 70 години, когато в региона е издигната електроцентрала на въглища - тогава това е основало работни места и е осигурило на общината " най-големия бюджет в района ". Откакто електроцентралата е спряла работа, Дойчещи е изгубило доста доходи.

Исмаил мечтае, че един ден някое от децата му ще работи в новите мини атомни централи. Предвидено е те да стартират работа до края на 2029 година. От „ Грийнпийс-Букурещ “ се съмняват, че това е реалистично. Предишни планове, в това число в Съединени американски щати, към този момент са се провалили - заради неверни калкулации на разноските и периодите. Един от тези планове трябваше да бъде сбъднат в американския щат Айдахо. Той също беше на компанията NuScale, напомня АРД.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР