В САЩ основният лихвен процент беше повишен до 0,7-1,0 процента.

...
В САЩ основният лихвен процент беше повишен до 0,7-1,0 процента.
Коментари Харесай

“Подобно нещо не се е случвало от 40 години”. Какво предприе Федералният резерв на САЩ, за да обуздае инфлацията

В Съединени американски щати главният лихвен % беше нараснал до 0,7-1,0 %. Причината беше в рекордните цени, които американците не са виждали от 80-те години на предишния век. Бензинът и електричеството удрят изключително мощно по джобовете. За това дали паричните управляващи на страната ще съумеят да лимитират инфлацията - в нашия материал.

Преминаха към покачване

Федералният запас на Съединени американски щати увеличи лихвата за втори следващ път. И то 50 базисни точки - за първи път от май 2000 година

Обикновено американският регулатор е доста внимателен, за което този отдел постоянно е подложен на критика.

Но ускорената инфлация принуди да реже месо. През март е била 8,5 %, съгласно американското министерство на труда. През февруари - 7.9. Най-много е поскъпнал бензинът. Съответно се усилиха транспортните разноски.

Цените на обичания от американците “фаст-фуд” скочиха до небето. Токът и наемите не изостават.

Всичко е поради военната интервенция на Русия в Украйна, оправдава се президентът Джо Байдън. „ 70% от инфлацията се дължи на нарастването на цените на бензина поради Путин “, твърди той.

Всъщност стоките в Съединени американски щати нарастват от предходната година, показва “Уолстрийт Джърнъл”. Това е резултат от „ несъразмерните федерални разноски и хлабавата парична политика “.

През цялата 2021 година Федералния запас твърди, че рекордната инфлация е краткотрайна. Но в действителност там проспаха момента, когато беше належащо да се вземат незабавни ограничения. „ Трябваше да действаме по-рано “, призна ръководителят на отдела Джеръм Пауъл.

Мудността на паричните управляващи докара до повишаване на безработицата: през април - повече от шест %. В същото време през първото тримесечие Брутният вътрешен продукт понижа с съвсем % и половина на годишна база, сочат предварителни данни на Министерството на търговията. „ Това е разследване от увеличението на вноса и бавното попълване на запасите – комерсиалният недостиг се е нараснал. Ограниченията в Китай поради пандемията също се отразиха отрицателно “, изяснява Владислав Антонов, финансов анализатор.

При такива условия главният лихвен % трябваше да бъде внезапно нараснала.

Това обаче беше предстоящо и пазарът реагира позитивно. В резултат на търговията в сряда американските борсови показатели са в позитивна територия. Например, С&П завоюва съвсем три %. Според събеседника овреме са заложили на повишение.

За разлика от тях, доларът отслабна с повече от 0,65% по отношение на еврото и японската йена.

„ Регулаторът продължава да стяга паричната политика, както стартира през март. Джеръм Пауъл сподели, че на идващите съвещания ще бъде прегледано още едно нарастване от 50 базисни точки в една стъпка. Най-вероятно до два-три %. След това те ще създадат отмора, с цел да оценят въздействието върху инфлацията и потреблението “, споделя Михаил Коган, началник на аналитични проучвания в Висшата школа по финансов мениджмънт.

Някои анализатори не изключват нарастване от 75 пункта. В управлението на Федералния запас има разгорещен покровител на това: шефът на Федералната аварийна банка на Сейнт Луис Джеймс Булард. Призовава за повишение на ставката до 3-3,25 % до края на годината.

Това обаче може да не свърши работа, предизвестява Фьодор Сидоров, създател на Школата за практическо вложение. В американската стопанска система назрява рецесия. Енергийните носители, продуктите на агропромишления комплекс нарастват. Логистичните и индустриалните вериги, нарушени по време на пандемията, към момента не са се възстановили. „ За да ограничим инфлацията, имаме потребност от % от шест до седем %. Но американците не могат да си разрешат това. Публичният дълг е прекомерно висок: към този момент 30,4 трилиона $. За държавното управление става все по-трудно да заплаща лихвите на задгранични кредитори “, показва специалистът.

Следователно цените ще продължат да порастват, считат анализатори. Икономиката на Съединени американски щати ще премине към стагфлация - възходяща инфлация и безработица с по едно и също време понижаване на Брутният вътрешен продукт.

Отърв аване от спомагателните пари

От 1 юни Федералният запас ще стартира да продава и ипотечни и съкровищни облигации надлежно на 17,5 милиарда и 30 милиарда $. Плановете са през есента да се усили до 35 и 60 милиарда.

След една година салдото на регулатора ще намалее с към трилион $. Сега има съвсем девет трилиона.

Паричните управляващи желаят да отстранен „ допълнителната” ликвидност от пазара и по този метод да забавят растежа на цените.

От март 2020 година в стопанската система се наляха трилиони - те подтикнаха предприемаческата интензивност по време на пандемията. С съвсем нулев триумф.

„ Сега Федералният запас се пробва да спусне „ балона “ на фондовия пазар, което докара до рекордна инфлация. Необходимо е деликатно да се продават скъпи бумаги, с цел да не се провокира солиден дъмпинг на облигации от фондове и други централни банки “, прецизира Владислав Антонов.

Затягането на паричната политика на Съединени американски щати значи началото на международна финансова и икономическа рецесия, считат анализатори.

Инвеститорите не имат вяра в икономическото възобновяване. Отървават се от акции, облигации и по този начин нататък, предпочитайки да инвестирате в минимум рисковите активи - злато и пари в брой. Това от своя страна удря фондовите пазари по целия свят, изяснява Фьодор Сидоров.

Първият и единствен път, когато американският регулатор приложи количествено стягане, беше през 2017-2019 година Но по-късно активите от салдото на Федeралния запас се продаваха по-бавно: те започнаха от 10 милиарда на месец и се усилиха до 50 през годината.

Между другото, през есента на 2018 година С&П 500 падна с 20 %. Паниката на пазара беше спряна - Пауъл отхвърли да възстановява паричната политика в интерес на капитализацията на американските показатели. Този път няма да му се получи поради рекордната инфлация.

През идващите месеци тя ще се форсира в допълнение - по веригата във всички страни, считат специалистите. В Литва към този момент е над 15,5 %, в Германия - 7,3, максимумът за 40 години.

И действителните приходи на популацията ще паднат. Резултатът: цялостна и продължителна криза.

Глобалната стопанска система по този начин и не съумя да се възвърне от коронакризата, а в този момент тежките антируски наказания наляха масло в огъня заради специфична интервенция в Украйна. Котировките за нефт и газ са на рекордно равнище. Производството, превозът и в последна сметка стоките по рафтовете на магазините стават все по-скъпи. А повишението на главния лихвен % надали ще помогне за излизане от този циничен кръг.

Превод: В. Сергеев

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, като опция срещу блокиране във Facebook:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР