В САЩ избухна сензация: председателят на Камарата на представителите е

...
В САЩ избухна сензация: председателят на Камарата на представителите е
Коментари Харесай

Главният враг на ВСУ в САЩ празнува първата си голяма победа

В Съединени американски щати избухна сензация: ръководителят на Камарата на представителите е отхвърлен от служба. И всичко това поради Украйна, или по-точно, тъй като дребна група американски депутати не желае да подари нито цент за Въоръжените сили на Украйна. Политическият пейзаж в Америка стартира да се утежнява за Владимир Зеленски и човек на име Мат Гейц би трябвало да получи признателност за това. Кой е той?

„ Малката група републиканци в Камарата на представителите, които не се подчиняват на своите партийни водачи и заплашват да закрият държавното управление, получи високомерен етикет през последните години. Наричаха ги „ конски мухи “ като тези - досадни, само че лесни за отменяне. Днес на политическата сцена мухите са колоси “, писа “Уолстрийт Джърнъл ” предходната седмица.

Оттогава насам най-агресивният от „ мухите “, членът на Камарата на представителите на Флорида Мат Гейц, съумя да смъкна „ слона “. Във всеки смисъл слонът е третият човек в партийната подчиненост на Съединени американски щати и шефът на родната Републиканска партия, чийто знак е точно слонът.

Жертвата е към този момент някогашният ръководител на Камарата на представителите Кевин Маккарти. В историята на Съединени американски щати в никакъв случай не се е случвало някой да бъде отхвърлен от тази позиция. Повече от век, макар всички недоволства за предходни ръководители, никой даже не се опита да направи това. И когато Гейц опита, никой не вярваше, че ще се получи. Но той го направи.

Това, почтено казано, не е толкоз негова заслуга, колкото стичане на специфични условия. Крехкото болшинство на Републиканската партия в Камарата на представителите се крепи на няколко влакна – дребна група, която може да се назова да вземем за пример „ каменни тръмписти “. Сред тях са Марджъри Тейлър Грийн и Мат Гейц, за който ще се написа постоянно в този момент, когато повали „ слона “.

Те могат да бъдат разказани като обичайни консерватори с фикс идея за икономисване на пари и ограничение на властта на държавното управление. А абсурдът се роди от това, че те са изрично срещу по-нататъшната поддръжка на Украйна - както финансова, по този начин и политическа.

Маккарти принадлежи към умерените републиканци - партийния хайлайф, чиято позиция за борба с Русия е всъщност идентична с тази на президента Джо Байдън и други демократи. Но в съвсем всеки различен аспект тези партии в този момент са по-антагонистични една към друга, в сравнение с когато и да било след Гражданската война. И без гласовете на групата на „ конските мухи “ Маккарти и републиканците нямат опция да ползват бюджетната си политика - главното им преимущество в политическата битка.

Поради съпротивата на “мухите “ Конгресът не можа да утвърди годишния бюджет и избегна „ шътдаун “ - заледяване на държавни действия безусловно в последния миг с помощта на напъните на Маккарти и решението за краткотраен бюджет за месец и половина, като за Украйна не е обособен нито цент. Белият дом беше неудовлетворен, само че това въпреки всичко е некритичен промеждутъчен резултат за Украйна. Според изчисленията на Пентагона остават средства за два месеца за поддържане на режима в Киев. Тоест, доста ще зависи от втората партида.

В този миг Гейц реши да обърне дъската. Той упрекна Маккарти, че не е съумял да реализира най-важното - редуциране на разноските и, което е още по-лошо, че се е заговорил с демократите, с цел да продължи да поддържа Украйна. Председателят изрично отхвърли заговора, само че Гейц въпреки всичко започва процедурата по отстраняването му.

При естествени условия това няма да докара до нищо - „ мухите “ ще бъдат отстранени. Въпреки това, обратно на прогнозите на множеството политолози, демократите застанаха на страната на радикалното крило на своите врагове и поддържаха опитите за премахване на Маккарти. То мина с минимално болшинство от 216 гласа против 210, след което " слонът " се отхвърли от по-нататъшната битка и разгласи, че повече няма да издига своята кандидатура.

Докато не бъде определен нов ръководител, ръководител ще бъде Патрик Макхенри, републиканец от Северна Каролина, който обича впечатляващите папийонки. Той принадлежи към умереното болшинство и, закривайки събранието, удари церемониалния чук с подобен яд, че можеше да го счупи.

Той може да бъде свестен: обстановката потопи партията в безпорядък (Маккарти разказа случилото се като „ безпорядък в името на хаоса “), а нейното елитно болшинство се оказа пленник на коренно малцинство.

Демократите считат, че ще завоюват от този безпорядък. Мотивите на Гец също наподобяват ясни. Той се цели високо и очевидно желае да заеме забележителна позиция в администрацията на Тръмп, към който изпитва взаимни благосклонности. Но главното, което в този момент потвърди е, че изискванията, които слага, ще би трябвало да се вземат поради.

В началото на тази година Маккарти бе определен за ръководител едвам на 15-ия опит - поради проточили се пазарлъци с " мухите ", а Гейц се отхвърли финален. В последна сметка той даже не поддържа новия ръководител, а демонстративно спря да оказва процедурна опозиция против избора му, като предизвести: в случай че Маккарти не извърши обещанията си, ще бъде отхвърлен. Момчето го сподели, момчето го направи.

Враговете на Гейц пропагандират друга версия. Твърди се, че той отмъщава на Маккарти за повторното разкриване на парламентарно следствие, концентрирано върху полови кавги с присъединяване на “конската муха ”. В случая с Гец би трябвало да разберете, че той има характерна биография. Ако трябваше да го поставиш в отрицателна светлина, това е много елементарно - той е купонджия и безгрижник.

Баща му е изтъкнат политик от Флорида, който е бил ръководител на локалния щатски Сенат. Произходът обезпечи на Гейц бърз напредък в партията. Той отиде на федерално равнище, като стана най-младият член на предходната Камара на представителите. Но избухнаха кавги, съответстващи на възрастта и произхода: опиати, оргии, проститутки. Поне една от тях се оказа малолетна и със случая се зае прокуратурата.

Гейц се пребори с тях, доколкото можеше. Според някои информации се стигнало до молба към тогавашния президент Тръмп за опрощение, която той даже бил подготвен да извърши. Но в последна сметка прокурорите не повдигнаха обвинявания заради липса на доказателства и чувството беше, че Гейц е натопен: когато се включил към оргията, той не знаел, че един от участниците е на 17 години.

Гейц завоюва особена популярност в Конгреса, тъй като се хвалеше пред сътрудниците си със фотоси на девойките, с които е спал. Но това са все детайлности от непознати извращения, които са надалеч от нашите работи. Дори и Гейц да е спал със слонове (в смисъл на животни), по-важното за нас е, че след началото на СВО той стана един от десетте конгресмени, които внесоха резолюция за неотложно прекъсване на всяка поддръжка за Киев, с цел да се провокират украинските управляващи към мирни договаряния.

Гейц не е трансформирал тази линия и до през днешния ден (а когато става въпрос за купони, той се преструва, че в противен случай, оженил се е и е уседнал). Това е и повода главните медии и демократите да го ненавиждат, а в този момент републиканското болшинство в Камарата на представителите също да го намрази.

Между другото, преди отстраняването на Маккарти, Гейц се сплоти с демократичните си съперници единствено в едно: той е съвсем единственият изтъкнат републиканец, който предизвиква въпроса за легализирането на марихуаната. Още един щрих в портрета.

Изглежда, че в този момент, откакто победи „ слона “, „ неприятното момче “ на Конгреса ще чества необятно това, само че няма да се радикализира още повече и няма да се отдръпна в тъп опортюнизъм. Следващият ръководител евентуално няма да бъде „ конска муха “, а някой от върха на републиканската подчиненост на Камарата на представителите, да вземем за пример Стивън Скализ, който в този момент управлява парламентарното болшинство (обаче тук доста зависи от лекарите: Скализ има раково заболяване).

За Гейц главното е, че той прокара линията си - наказа третия човек в страната за непокорство по въпроса за поддръжката на Украйна. Избиването на средства от американския бюджет за ВСУ дава обещание да се трансформира в още по-трудно и обрасло със кавги начинание за екипа на Джо Байдън, в сравнение с се очакваше преди седмица.

Ако Гейц към момента не е включен в базата данни на уеб страницата „ Миротворец “, то е единствено тъй като Украйна е глуха провинция, където научават за новите „ звезди “ с огромно забавяне.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР