В съседна Турция се очертава втори тур на президентските избори,

...
В съседна Турция се очертава втори тур на президентските избори,
Коментари Харесай

В Турция ще решат изборите на втори тур! Кемал Кълъчдароглу обвини Ердоган в шашми при преброяването

В прилежаща Турция се обрисува втори тур на президентските избори, откакто нито един от двамата съществени кандидати не съумя да завоюва над 50 % от подадените през вчерашния ден гласове, съобщи организация Ройтерс.

При преброени съвсем 97 % от бюлетините актуалният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган води с 49,39 % пред претендента на опозицията Кемал Кълъчдароглу, който е събрал 44,92 на 100, съобщи Анадолската организация.

Президентските избори ще решат освен кой ще управлява страната членка на НАТО с население от 85 милиона души, само че и дали Турция ще се насочи към по-светски и либерален път. От резултата от вота зависи и по какъв начин Турция ще ръководи тежката икономическа рецесия, която намали стандарта на живот на турците, а също и какви връзки ще поддържа Анкара с Русия, Близкия изток и Запада, отбелязва Ройтерс.

Кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу, който съобщи, че ще победи на втория тур, прикани своите последователи да бъдат търпеливи и упрекна партията на Ердоган в интервенция в преброяването и съобщаването на резултатите от вота през вчерашния ден. Претендентът за най-високия пост в южната ни съседка от дълго време упреква Ердоган и кохортата му в чудовищна корупция, облагодетелстване единствено на близки до тях компании, несправяне с следствията от земетресенията, несръчност във всяка сфера и неглижиране на същински значимите проблеми, за сметка на стопански угодни за тях планове.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган се показа по-добре, в сравнение с му предричаха социологическите анкети, и изглеждаше убеден и нападателен, до момента в който поздравяваше последователите си.

Предизборните изследвания предвидиха доста оспорвана конкуренция сред Ердоган и Кълъчдароглу, като даваха преднина на опозиционния претендент.

Според политическия анализатор Хакан Акбаш президентът Ердоган ще има преимущество на втория тур, защото неговият съюз се е показал на парламентарните избори по-добре от опозиционното обединяване от шест партии.

Третият претендент за президент – Синан Оган, получи 5,3 % от гласовете. Според анализатори неговата поддръжка за един от двамата претенденти на втория тур може да се окаже от основно значение.

Опозицията съобщи, че ръководещата партия на Ердоган бави оповестяването на цялостните резултати от вота, а управляващите разгласяват данните в подобен ред, че изкуствено да подсилят представянето на Ердоган.

Междувременно последователите и на двамата претенденти честваха.

Хиляди гласоподаватели на Ердоган се събраха пред централата на Партията на справедливостта и развиването в Анкара, където свиреше мощна музика и се развяваха национални флагове и плакати на Ердоган. Някои танцуваха по улиците.

„ Знаем, че към момента не е тъкмо тържество, само че се надяваме, че скоро ще честваме неговата победа. Ердоган е най-хубавият водач за тази страна и ние го обичаме “, съобщи 39-годишният Ялчън Йълдъръм, който има текстилна фабрика.

В централата на Народнорепубликанската партия на Кълъчдароглу последователи развяваха флагове на създателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк и биеха барабани.

Изборът на идващия турски президент е едно от най-важните политически решения в 100-годишната история на страната и ще отекне надалеч отвън границите на Турция, разяснява Ройтерс.

Победа на Ердоган – един от най-важните съдружници на съветския президент Владимир Путин, евентуално ще зарадва Кремъл, само че ще изнерви администрацията на Байдън, както и доста европейски и близкоизточни водачи, които имат сложни връзки с сегашния турски президент.

Кълъчдароглу даде обещание да съживи демокрацията в Турция след години на държавни репресии, да върне страната към обичайните стопански политики, да овласти държавните институции, които изгубиха автономията си при ръководството на Ердоган, и да възвърне нежните връзки със Запада. Хиляди политически пандизчии може да бъдат освободени, в случай че победи опозицията.

Критици считат, че в случай че Ердоган завоюва още веднъж, ще ръководи още по-автократично.

На парламентарните избори Републиканският алианс на Ердоган и неговите съдружници - Партията на националистическото деяние и още няколко по-малки обединения, се показа по-добре от предстоящото и се движи към болшинство. При преброени 93 % от гласовете Републиканският алианс е на път да изпрати 324 депутати в 600-местния парламент.

Опозиционният Национален алианс към Кълъчдароглу, в който вземат участие шест партии, наподобява ще разполага с 211 места в Народното събрание.

Съюзът на труда и свободата, отпред с прокюрдската Зелена лява партия, евентуално ще разполага с 65 места.

Българска телеграфна агенция

Снимка: Facebook - Kemal Kılıçdaroğlu
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР