В Сърбия приключи гласуването на референдума по въпроса Подкрепяте ли

...
В Сърбия приключи гласуването на референдума по въпроса Подкрепяте ли
Коментари Харесай

Приключи референдумът за промяна в Конституцията на Сърбия

В Сърбия завърши гласуването на референдума по въпроса " Подкрепяте ли акта на смяна на Конституцията на Република Сърбия? ".

Гражданите гласоподаваха в над 8000 изборни секции за изменение на най-висшия нормативен акт, който се отнася извънредно до правосъдната власт.

Най-важните новости са смяната в метода на избор на съдии и прокурори - те към този момент няма да се избират от Народното събрание, а от висшите правосъден и прокурорски съвет. Членовете на тези органи също ще бъдат избирани по новата процедура.

Ако препоръчаната корекция на Конституцията получи поддръжката на болшинството от жителите, идната стъпка е приемането на съпътстващи закони.

За да бъде сполучлив референдумът, в него към този момент не би трябвало да са взели участие 50% от имащите право на глас, в сходство с решение от 2006 година

Референдумът е авансово изискване за промените в процеса на евроинтеграция. Те би трябвало да обезпечат самостоятелност на правосъдната система, което е едно от изискванията за промяната в региона на върховенството на правото, които забавиха Сърбия в досегашния преговорен развой по пътя към европейската интеграция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР