В Сърбия отмениха прожеция на документалния филм 20 дни в

...
В Сърбия отмениха прожеция на документалния филм 20 дни в
Коментари Харесай

Сръбски кинофестивал отмени прожекция на филма 20 дни в Мариупол, показващ руските зверства

В Сърбия анулираха прожеция на документалния филм " 20 дни в Мариупол ", показващ зверствата на съветските окупатори. Той трябваше да бъде излъчен на фестивала на документалното кино в град Лазаревац, написа сръбското издание happytv.rs. Негов създател е украинският публицист, публицист и режисьор Мстислав Чернов.

Кинотворбата беше свалена от програмата, откакто извънпарламентарната Сръбска радикална партия (СРП) изиска филмът да бъде неразрешен в цялата страна, обявявайки го за „ антируска агитация “

Представители на СРП обявиха, че проявлението на доументалната история за окупацията на Мариупол от съветската войска " опонира на формалната политика на Република Сърбия ", която през цялото време на пълномащабната съветска инвазия заела „ неутрална позиция ".

В обявата се показва, че Сръбската радикална партия " поддържа Русия и показва отношението на над 80% от народа на Сърбия ", по тази причина позицията ѝ не би трябвало да се пренебрегва. Според сръбската медия, " показванета на кино лентата би било провокация против сръбския народ в сгода на несполучливия опит на Запада да промени отношението на сърбите към братска Русия ".

Предвиждаше се " 20 дни в Мариупол " да бъде прожектиран в Съвременната изложба на Лазаревацкия културен център в границите на фестивала на документалното кино Beldocs Echo. Входът за феновете трябваше да е свободен.

На уеб страницата на Beldocs Echo се оповестява, че уредниците не са съгласни с позицията на СРП и че всяко проявление на този филм пред сръбските фенове е значимо. Те твърдят, че ще положат всички старания, с цел да има прожекция „ колкото може по-скоро ", без да се ангажират с съответни периоди.

Авторът на кино лентата Мстислав Чернов също разяснява случая.

" За екипа е неприятно да чува вести за анулация на прожекции на кино лентата в Сърбия. Нашата цел постоянно е била и ще бъде да вършим всичко, с цел да види светът и да помни нещастията на хората, изгубили своите фамилии, своя град и своите животи по време на обсадата на Мариупол. " – съобщи Чернов, представен от уеб страницата Гордон.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР