В Сараево днес бе организиран нов протест на сдружение Майки

...
В Сараево днес бе организиран нов протест на сдружение Майки
Коментари Харесай

Майки от Сребреница ще протестират в Швеция срещу Нобела на Петер Хандке

В Сараево през днешния ден бе проведен нов митинг на съдружие Майки от Сребреница против Нобеловата премия за литература на австрийския публицист Петер Хандке, прочут с отричането на геноцида в Сребреница, където босненските сръбски сили избиха 8000 мюсюлмански мъже и момчета, предадоха Танюг и Българска телеграфна агенция.

Майки от Сребреница оповестиха, че ще стачкуват и в Швеция на 10 декември. Председателката на сдружението Мунира Субашич сподели, че ще помоли Нобеловия комитет идната година да даде Нобелова премия на Радован Караджич, Ратко Младич и Слободан Милошевич, основните виновници за геноцида в Сребреница. Така, по нейните думи, ще се извърши желанието на " тези, които са направили геноцид, и тези, които отхвърлят геноцида ".

" Накрая ще се види, че светът и Европа са премълчали или са помогнали да се извърши геноцид над нас, тъй като сме мюсюлмани. Ние не можем да мълчим, тъй като това би означавало, че утвърждаваме, надигаме глас, колкото можем, само че светът е неправдив към нас и усещаме това от 24 години ", сподели Субашич.

На митинга Майките от Сребреница държаха плакати " Тези, които могат да ви уверят в парадокси, могат да ви накарат да извършите закононарушение ", " Наградата за Хандке е премия за Милошевич ", " Отричането на геноцида е последната фаза на геноцида ".

На митинга бе прочетен отговор от Нобеловия комитет на тяхно писмо, в който се споделя, че комитетът им съчувства и схваща страданието им, само че то няма нищо общо с литературата. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР