В съобщение до медиите ВМРО заявява, че ще предлага военно

...
В съобщение до медиите ВМРО заявява, че ще предлага военно
Коментари Харесай

Трад: Създадоха се редица проруски инициативи за военно обучение,...

В известие до медиите Вътрешна македонска революционна организация декларира, че ще предлага " военно образование " на всички мъже под 50 години, които не са ходили в казарма. Все още не е ясно какво тъкмо ще подхващат структурите на партията, само че с това изказване наклонността да се появяват форми на неофициални подготвителни лагери се ускорява. Следя сходни модели от десетилетие в разнообразни страни и появята им на наша територия е проблем по редица аргументи.

Аз съм последовател на военното образование и организирането на лагери, посредством които цивилното население да може да получи съществени знания и подготовка. Швеция и Полша, да вземем за пример, имат сходни структури, които съставляват териториални единици и при положение на потребност - без значение дали спор или естествени бедствия - реагират доста по-бързо от въоръжените сили, пожарната и полицията.

В тази страни обаче, ограниченията и напъните се координират от страната и имат строго избрани правила за използване и образование. В България законът не разрешава съществуването на нещо сходно. Министерството на защитата е извънредно ясно по този въпрос.

Законите са основани такива в предишното, с цел да се избегне основаването на недържавни структури, които биха заплашили сигурността и ролята на армията и полицията. Войната в Украйна обаче докара до възникването на диалози за опцията армията да има по-широка роля, в това число в образованието на цивилно население. Една от главните аргументи да се поддържа такава активност е съществуването на проруски кръгове за въздействие измежду офицерския състав и неразбираемата преданост на част от армейския състав. Засега обаче сходни лагери в България са надалеч от легалното.

 

Това не значи, че лагери липсват. Една малка врата съставлява доводът за осъществяване на " патриотично образование и обучение ". Под този претекст през последните години се сътвориха редица начинания от проруски и антисистемни фракции, посредством които се: 1) дава военно образование и знания за боравене с оръжие 2) реализира индоктринация на младежи 3) реализира рисково равнище на самостоятелност.

В изследванията си с Кирил Аврамов проследихме разнообразни случаи на Балканите и Източна Европа, в които така наречен патриотично образование, дружно със спортните начинания, е желано средство за въздействие на Руската федерация върху младежи. За последните пет-шест години патриотични лагери за младежи бяха проведени в Босна и Херцеговина, Сърбия, България, Молдова, Беларус.

 

Докато Сърбия забрани провеждането на лагера в Златибор, където имаше и българско присъединяване, то на наша територия сходни начинания не срещат съпротивата на управляващите. Причините най-често са: 1) политически чадър; 2) конформизъм поради вълната от патриотизъм; 3) неглижиране на тематиката. Понякога, с цел да се притъпи медийно внимание, лагерите са проведени под формата на спортни събития и през фитнес зали.

Предвид последния опит за основаване на такива структури от " Исторически парк " и към този момент съществувата и работеща мрежа на БНО " Шипка ", силите за сигурност би трябвало от дълго време да са подхванали дейности. Това, че към този момент и една от старите партии подтиква към основаване на паралелни структури, е явен сигнал за това, че наклонността ще се усилва, а няма да замира.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР