В Съдебната палата на Париж започна дългоочакваният процес срещу 20

...
В Съдебната палата на Париж започна дългоочакваният процес срещу 20
Коментари Харесай

Започна процесът за атентатите от 13 ноември 2015 г. в Париж

В Съдебната палата на Париж стартира дълго чаканият развой против 20 души, забъркани в джихадистките офанзиви в Париж, осъществени на 13 ноември 2015 година, в които починаха 130 души, а стотици бяха ранени, съобщи Ройтерс.

Сред подсъдимите е Салах Абдеслам, който е с френско и мароканско поданство и който се счита за единствения оживял от отряда терористи, атакували заведения за хранене, кафенета, концертната зала " Батаклан " и региона на " Стад дьо Франс ". Терористичният акт остави огромен отпечатък върху френското общество.

Делото се гледа при изключителни ограничения за сигурност. Обвиняемите са общо 20, само че шест от тях са съдени задочно, като за петима от тях се счита, че може би са мъртви. Абдеслам е упрекнат в ликвидиране, а останалите в съдействие на атентаторите, напомня Франс прес.

Процесът се организира в особено построена правосъдна зала, в която могат да се поберат 550 души. Сред ищците има близо 1800 жертви на офанзивата, включително оживели и фамилиите на убитите. Те и обвинените са представлявани от 330 юристи. Делото няма да се излъчва онлайн, само че правосъдните съвещания ще бъдат записвани за потребностите на архивите. Кадрите обаче няма да бъдат правени публично притежание.

Процесът би трябвало да продължи девет месеца. Настоящият месец ще бъде отдаден на показване на събраните доказателства. През октомври ще приказват жертвите. От ноември до декември ще свидетелстват длъжностни лица, като да вземем за пример някогашният президент Франсоа Оланд, както и родственици на нападателите. От януари до март 2022 година ще бъдат разпитвани обвинените. Абдеслам ще бъде разпитван на няколко пъти. В началото на април специалистите ще показват психическа оценка на обвинените. Заключителните причини ще бъдат показани през май следващата година, като в края на същия месец се чака присъдата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР