В съботния почивен ден, членове и симпатизанти на Възраждане –

...
В съботния почивен ден, членове и симпатизанти на Възраждане –
Коментари Харесай

Представители на Възраждане Варна за пореден път почистиха паметика на Аспаруховия войн

 В съботния почивен ден, членове и симпатизанти на Възраждане – Варна почистиха региона към паметника на Аспаруховия войник, както и самия монумент от нарисуваните върху него графити. Паметникът се намира на Аспаруховия вал в регион Аспарухово на град Варна. 

Преди четири години със лични сили и средства  Възраждане  направи и сложи табела.

Тъй като паметникът не един път е поругаван с нарисувани върху него графити,  членовете на Възраждане – Варна, извършват поетия към жителите ангажимент и от време на време го почистват.

Притеснителен е фактът, че паметникът е почнал да се разрушава.

Според формалната историография, след българо-византийската война от 680-681 година, Аспаруховите българи трайно се откриват във византийската провинция Долна Мизия или днешните североизточни български земи. Скоро по-късно те стартират построяването на единна отбранителна система от землени валове, изкопи и лагери, опасващи границите на новата Българска страна.

Валовете са типична отбранителна система за Първото българско царство. Представляват земен насип, който загражда достъпа до две стратегически точки. Състои се от вал, трап, берма и вероятно от палисада (дървена преграда). Тъй като се построяват бързо, относително евтини са и ефикасни, валове са изграждани по границата на Българската страна, като ни дават много ясна и точна визия за границите на България до началото на IX век. Всички непокътнати валове в актуалните български земи са построени след последната четвърт на VII век.

Не прави изключение и построения вал във Варна, който служи и за доказателство, че античния Одесос и " така наречен Варна “  са включени в рамките на Дунавска България още от нейното учредяване. Валът преграждал необятната песъчлива тераса сред скатовете на Авренското и Фрагенското плато, която отделя Варненското езеро от морето. Днес на територията на актуалния квартал Аспарухово е открита част от отбранителното оборудване на Варна, по-известно като Аспарухов вал.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР