В събота от космодрума във Флорида ракета на SpaceX трябва

...
В събота от космодрума във Флорида ракета на SpaceX трябва
Коментари Харесай

Европейски телескоп ще картографира 10 млрд. години от историята на Космоса

В събота от космодрума във Флорида ракета на SpaceX би трябвало да излети към Космоса, пренасяйки орбитален телескоп, основан да хвърли светлина върху мистериозните галактически феномени, известни като тъмна сила и тъмна материя - невидими сили, които съгласно учените съставляват 95% от познатата Вселена.

Телескопът, наименуван Euclid (Евклид), инструмент на Европейската галактическа организация (ЕКА), кръстен на древногръцкия математик, именуван " татко на геометрията ", към този момент е подложен в товарния отсек на ракетата Falcon 9, която би трябвало да излети към 18 часа българско време от галактическата станция Кейп Канаверал.

Очаква се новите прозрения от задачата, на стойност 1,4 милиарда $ и планувана да продължи най-малко шест години, да трансформират астрофизиката и може би разбирането за самата природа на гравитацията.

Ако всичко върви по проект, Euclid ще бъде освободен след малко пътешестване в Космоса и ще стартира едномесечно странствуване до местоназначението си в слънчева орбита на близо 1,6 млн. км от Земята - позиция на гравитационна непоклатимост сред Земята и Слънцето, наречена точка на Лагранж 2, или L2.

Оттам Euclid ще изследва еволюцията на това, което астрофизиците назовават " тъмна галактика ", като употребява широкоъгълен телескоп, с цел да изследва галактики, отдалечени на 10 милиарда светлинни години от Земята в голямото пространство оттатък нашата вселена Млечен път.

Двутонният галактически уред е оборудван и с принадлежности, предопределени за премерване на интензивността и спектъра на инфрачервената светлина от тези галактики по метод, който ще разреши тъкмо да се дефинира дистанцията до тях.

Мисията се концентрира върху два основополагащи съставния елемент на тъмната галактика. Единият е тъмната материя - невидимо, само че теоретично основополагащо „ скеле “, за което се счита, че придава форма и конструкция на Космоса.

Другият е тъмната сила - също толкоз загадъчна мощ, за която се счита, че изяснява за какво разширението на Вселената от дълго време се форсира – нещо, което учените откриват през 90-те години на предишния век.

Смята се, че тъмната сила и тъмната материя дружно съставляват 95% от Космоса, до момента в който елементарната материя, която можем да забележим, е едвам 5%. Тази статистика демонстрира и историческия мащаб на задачата на Euclid.

Мисия, ръководена от Европа

Euclid е планиран и построен напълно от ЕКА, като американската галактическа организация НАСА доставя фотодетектори за инфрачервения инструмент. Консорциумът Euclid включва общо над 2000 учени от 13 европейски страни, Съединени американски щати, Канада и Япония.

Десетилетие подготвяна, задачата в началото е планувано да полети в Космоса на борда на съветска ракета " Союз ". Но след съветската инвазия в Украйна задачата беше пренасочена към SpaceX. Компанията на Илон Мъск е определена, защото европейската ракетна стратегия Arianne към оня миг няма свободни слотове за изстрелвания.

Докато галактическият телескоп " Джеймс Уеб ", изстрелян от НАСА в края на предходната година, разрешава на астрономите да се насочат към съответни обекти от ранната галактика с невиждана изясненост, Euclid има за цел да разкрие скритата конструкция и механика на Kосмоса, като подробно картографира голяма част от наблюдаемата галактика в тримерен формат, общо над 1 милиард галактики.

Тъмната материя и тъмната сила не могат да бъдат открити непосредствено, само че техните свойства " са закодирани във формите и позициите на галактиките ", споделя астрофизикът Джейсън Роудс, водещ академик на Euclid в Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА край Лос Анджелис. " Измерването на формите и позициите на галактиките ни разрешава да извадим изводи и закономерности за свойствата на тъмната материя и тъмната сила ".

Данните ще се събират, до момента в който Euclid картографира последните 10 милиарда години от галактическата история, като се „ взре “ на открито от нашата вселена и по този метод се върне обратно във времето до епохата, когато са се формирали множеството звезди.

Наблюдението на фините, само че отчетливи промени във формите и позициите на галактиките през големи интервали от време и пространство ще разкрие разнообразни вариации в галактическото ускоряване, което индиректно ще даде познание за силите на тъмната сила, споделят учените.

Euclid също по този начин ще помогне да се разкрие естеството на тъмната материя посредством премерване на резултата, наименуван гравитационна леща, който провокира слаби изкривявания във забележимите форми на галактиките и се изяснява с съществуването на невидима материя, която изкривява тъканта на пространството към себе си.

Чрез прозренията за тъмната сила и материя учените се надяват да схванат по-добре образуването и разпределението на галактиките в по този начин наречената галактическа мрежа на Вселената.

Освен главните си цели Euclid ще обезпечи " златна мина за всички области на астрономията за няколко десетилетия ", споделя Яник Мелие, началник на консорциума Euclid и астроном в Института по астрофизика в Париж.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР