В събота Евгений Пригожин донесе на Владимир Путин една от

...
В събота Евгений Пригожин донесе на Владимир Путин една от
Коментари Харесай

Шут или бунтар - Пригожин показва двете реалности в Русия

В събота Евгений Пригожин донесе на Владимир Путин една от дребното победи на бойното поле в 15-месечната война на съветския президент в Украйна , оповестява " Ройтерс ".

Дори тогава най-могъщият наемник в Русия не можа да устои да наруши табутата на строго следената политическа система на Путин.

С съветското знаме в ръка и с автомат, преметнат на рамо, Пригожин разгласи , заобиколен от тежко въоръжени бойци, черните знамена на неговата група " Вагнер " и овъглените руини, където са починали десетки хиляди души.

" Благодаря на Владимир Владимирович Путин, който ни даде тази опция и високата чест да пазиме родината си ", съобщи Пригожин, който похвали частната си войска от пандизчии, бойци и шпиони за 224-те дни яростни боеве.

След това той още веднъж подхвана обичаната си дрънканица - хипотетичното, по-специално от страна на министъра на защитата Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

По-рано този месец шефът на " Вагнер " назова висшите военни на Путин като " шибани кучки ", които ще бъдат принудени да ядат червата на починали бойци в пъкъла. В събота той ги упрекна, че са разрешили да умрат пет пъти повече хора, в сравнение с е належащо.

" Някой ден те ще дават отговор за своите зли каузи ", закани се Пригожин. " Имаме лист на всички, които ни помогнаха, и всички, които интензивно ни се опълчиха и главно помагаха на врага ".

Подобни думи са рискови в Русия на Путин , където обществената рецензия от вътрешната система на войната и от екипа на съветския водач не се толерира - в случай че, несъмнено, човек не разполага с негласното утвърждение от вътрешния кръг на президента.

Пригожин не провокира директно Путин, а по-скоро играе ролята на шут и работи с утвърждението на тези, които са ужасени от военното управление на войната, обясниха публични лица, дипломати и анализатори.

Неговата смелост обаче демонстрира напрежението, което войната - дума, която той употребява в прорез със възбраната на Кремъл - оказва върху 23-годишната политическа система на Путин . Освен това повдига въпроси за бъдещето на самия Пригожин.

" Има много неизвестни по отношение на това, което прави Пригожин ", съобщи Сергей Радченко, историк на Студената война от Училището за напреднали интернационалните проучвания " Джон Хопкинс ". " Озадачава ме усещането, което това основава както на Запад, по този начин и в Русия ", добави той.

" Картината на възходящия безпорядък в съветското военно управление, на вътрешните битки, на отчуждеността на Путин или даже на слабостта му — Пригожин не би позволил тази неточност инцидентно ", уверен е Радченко.

Министерството на защитата на Русия дефинира " Вагнер " като " щурмов отряд ", а Шойгу и Герасимов не са коментирали обществено обидите на Пригожин.
 ISW: Все по-несигурни са позициите на Пригожин в Кремъл
ISW: Все по-несигурни са позициите на Пригожин в Кремъл

Колебливи са и дейностите на съветската войска в Украйна

По-дълбока рецензия

В най-запомнящото се видео на Пригожин - на 5 май, той сподели поле с мъртви наемници на " Вагнер ", които по негови думи са починали заради липса на муниции, породена от Шойгу и Герасимов.

" Шойгу, Герасимов - къде са шибаните муниции? Вижте ги (мъртвите наемници), кучки. Това са нечии шибани татковци, нечии синове ", показва той във видеото.

Между ругатните Пригожин изобретателно вмъква и по-дълбока рецензия - бойците бягат от фронта, а съветският народ е изправен пред заличаване от продажния боен хайлайф, интересуващ се повече от лукса и интригите, в сравнение с от протичащото се на бойното поле.

Навръх 9 май той предизвести против " излагането " на Червения площад тъкмо когато Шойгу и Путин участваха на в чест на успеха на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората международна война.

Основателят на " Вагнер " се пошегува и с , който може да се окаже " цялостен дръвник ".

Пригожин " от обезсърчение, отчаяние и обич към личния си глас, се подхлъзва от възмутителни, само че разбираеми крясъци за помощ и внимание към саморазрушение ", съобщи западен посланик, поискал анонимност.

" Пригожин обаче би бил слаб въстаник с въоръжени сили без личен самостоятелен логистичен потенциал ".

Руски източник, поискал анонимност заради чувствителността на обстановката, уточни, че Пригожин " съставлява една от страните " в битката в системата на Путин.
 ISW: Пригожин е бил подготвен да стане изменник
ISW: Пригожин е бил подготвен да стане изменник

Кремъл приготвя механизми за дискредитиране на готвача на Путин

Две действителности?

Откакто Путин пристигна на власт през 1999 година, някогашният подполковник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) сътвори твърда, въпреки и постоянно безредна система, която не толерира обществената рецензия.

Показателно за това до каква степен се счита, че Пригожин е нарушил тези правила, държавната телевизия не отрази завладяването на Бахмут в продължение на 20 часа.

Вместо това запълни програмата си с брифинг на Министерството на защитата за съветските удари в Украйна и излъчи дълъг репортаж за танцов фестивал в Москва.

" В нашата страна има две действителности - същинската и тази, която се демонстрира по малкия екран ", твърди Пригожин.

На Кремъл бяха нужни 10 часа, с цел да разгласява малко изказване от 36 думи, с което и въоръжените сили за " освобождението " на Артьомовск - наименованието на Бахмут от руско време, което употребява Русия. Името на Пригожин не се загатва.

Пригожин съобщи, че и ще изтегли силите си в лагери в тила, до момента в който те не са нужни още веднъж.
 Eдна сполучлива украинска контраатака може да бутне Путин и да издигне Пригожин
Eдна сполучлива украинска контраатака може да бутне Путин и да издигне Пригожин

От някогашен пандизчия до президент, ще разменят ли функциите си?

" Убеден съм, че хора от вътрешния кръг на Путин стоят зад него - няма подозрение в това ", съобщи Игор Гиркин, някогашен офицер от Федералната работа за сигурност, който оказа помощ на Русия да анексира Крим през 2014 година и по-късно да провежда проруските милиции в източната част на Украйна.

" Публичният спор сред Пригожин и безмълвното Министерство на защитата е резултат от несъгласия, които излязоха нескрито в ръководещия клан. Това е началото на битката за живот след Путин ", акцентира той.

С идните избори през март 2024 година не е ясно дали президентът ще толерира сходна обществено забележима битка за дълго.

" Освен в случай че Путин не направи нещо, това ще покаже неговата уязвимост. Пригожин не е незаместим, само че може да бъде потребен по доста жесток метод ", означи различен западен посланик.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР