В събота делегатите от 50-ия конгрес на БСП се събират,

...
В събота делегатите от 50-ия конгрес на БСП се събират,
Коментари Харесай

БСП се събира на конгрес за оставката на Нинова

В събота делегатите от 50-ия конгрес на Българска социалистическа партия се събират, с цел да потвърдят оставката на водача Корнелия Нинова, подадена след неуспехите на партията на трите парламентарни вота тази година. Този път се чака Нинова да не се откаже от оставката, както направи през 2019 година, когато отново пое отговорност за слабия резултат на евроизборите.

Очаква се висшият партиен конгрес да реши дали да има директен избор за ръководител на партията.

Конгресът се организира присъствено в Зала 1 на НДК, без значение от изострянето на епидемиологичната конюнктура. Ще се позволяват единствено делегати със зелен документ, а в самата зала ще се съблюдават противоепидемичните ограничения, настояват от партията.

Според устава на Българска социалистическа партия конгресът би трябвало единствено да установи оставката на Нинова, в случай че тя не я отдръпна. Изглежда обаче измежду някои делегати има настроения самият конгрес да гласоподава " срещу " констатирането и по този начин Нинова да остане на поста си и да не се насрочва дата за директен избор на нов ръководител.

Въпреки тези настроения, наподобява малко евентуално да се развие, който бе разказан от някогашната дясна ръка на Нинова и сегашен неин критик Кирил Добрев, който.

По-вероятно наподобява оставката да бъде установена, да се насрочи дата за директен избор, в който да се включи самата Нинова, която е в мощна позиция, откакто вкара Българска социалистическа партия в ръководството на страната и стартира да назначава свои доближени на партийци

Ако конгресът фактически установи оставката, то ще би трябвало да бъде определен и.д. ръководител и упованията са Нинова да предложи краткотрайно партията да управлява някои от актуалните ѝ заместници.

В Българска социалистическа партия за пръв път директен избор за ръководител се организира през 2020 година и тогава Нинова завоюва безапелационно с 81% от гласовете, само че тогава главен съперник беше Кирил Добрев, възприеман като проводник на колаборацията с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Сега само младият социалисти Крум Зарков е декларирал, че ще се кандидатира за ръководител, в случай че има директен избор. Очаква се точно към него да се консолидира вътрешната съпротива в партията.

На самия конгрес управлението и вътрешната съпротива евентуално ще премерят каква поддръжка имат измежду делегатите, само че и двете страни предвиждат, че Нинова ще има превес. Отказват обаче да предвиждат какъв тъкмо.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР