В събота беше обявена първата за годината и за страната

...
В събота беше обявена първата за годината и за страната
Коментари Харесай

След Перник най-много болни от грип има в Пазарджик, Габрово, Благоевград и Стара Загора

В събота беше оповестена първата за годината и за страната грипна зараза в област Перник. Най-много заболели има там, както и в областите Пазарджик, Габрово, Благоевград и Стара Загора, разгласи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев пред Агенция " Фокус ".

Общо болните хора в страната са към този момент 48 хиляди. Грипната зараза се чака да доближи и столицата София до 1-2 седмици, предвижда Кантарджиев.

" Средно за страната броят на болните е 168 души на 10 хиляди население. Спокойно може да се направи сметка, че втората седмица на 2018 година са боледували към 190 хиляди души. Още 137 на 10 хиляди население са със признаци на грипоподобни болести ", разяснява проф. Кантарджиев. Той посочи, че ситуацията в Пловдив към момента не е епидемиологична, макар че е имало пресилена реакция в медиите.

Най-много случаи на болни са в Перник с 280 болни/10 хиляди сега, при 209 през предходната, когато беше оповестена епидемията. " Това потвърждава, че противоепидемичните ограничения, които се взимат сега не са дали нужния резултат ", разяснява проф. Тодор Кантарджиев.

" В област Пазарджик има доста случаи и сега там болните са 255 на 10 хиляди население. Най-засегнатите области са Габрово – 201 на 10 хиляди население, Благоевград – 214 на 10 хиляди население, Стара Загора – 234 на 10 хиляди население. За всички тези области предупредихме по-миналата седмица ", сподели още той.

По думите му все още епидемията се развива в контролируеми граници. " Броят на болните в страната за 2-рата седмица на 2018 година е еднакъв на броя през 2017 година С тази разлика, че 2017 година имахме наклонност на понижаване на случаите на грип, а през 2018 година имаме наклонност на увеличение ", добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР