В руски плен все още остават 800 военнослужещи от полка

...
В руски плен все още остават 800 военнослужещи от полка
Коментари Харесай

800 воини от „Азов“ все още са в руски плен, освободените се нуждаят от дълго лечение

В съветски плен към момента остават 800 военнослужещи от полка " Азов ", измежду които има 40 дами – някои от тях са бременни. Това заяви организация Униан с позоваване на Олга Кравченко - началник на отдела за работа с пленниците и техните фамилии в патронажната работа ва " Азов ".

" При съвсем 90% от пленниците, които бяха освободени, видяхме краен етап на анорексия, морално и психическо безсилие в такава степен, че просто бяхме шокирани. Раните – остарели провали от шрапнели и огнестрелни оръжия, са тежко запуснати. Не е извършено нужното лекуване нито в „ Азовстал “, нито до момента в който са били в плен. Всички шрапнели, които е трябвало да бъдат извадени оперативно, са останали в телата на момчетата и девойките. “ – означи Кравченко.

Сега освободените бойци са ориентирани към здравни заведения.

" Работим върху диагностиката. Има доста скрити болести. Никой от бойците, които се върнаха, не си е вкъщи, тъй като безусловно всички се нуждаят от лекуване. " – акцентира Кравченко.

По думите й, бременните дами, които са плен, не получават здравна помощ и е належащо да бъдат преместени на територия, следена от Украйна.

Освен това в съветски плен има и хора в по-напреднала възраст, които са с хронични болести.

" Има огромна разлика в положението на освободените при първата замяна преди 3 месеца и при сегашната, втората. Мисията на Организация на обединените нации и Червеният кръст би трябвало да имат достъп до нашите пленници, само че нямат, тъй като другата страна не ги позволява. " – акцентира Кравченко.

По думите й, сега е невероятно завърналите се от плен да бъдат разпитани поради тежкото им психическо положение, в този момент „ можем единствено да ги слушаме какво споделят “.

„ Запасете се с самообладание – когато има опция, ще ги разпитаме. (…) Но за жалост не в този момент, не в близко време. " – сподели още Кравченко.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР